Kultúra

2017.02.28. 10:35

Bibliatörténeti rendezvényt tartottak a Levéltárban

A reformáció 500 éves évfordulója alkalmából bibliatörténeti előadással egybekötött kiállítás megnyitót tartottak a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárában hétfőn.

Rieger Zsanett

A Tóra tekercstől a Luther Bibliáig című kiállítást Soós Attila biblia-oktató nyitotta meg, aki beszédében elmondta: idézzük fel a múltat, ami elindította a reformációt, és ez akkor volt, mikor Luther felfedezte a Bibliát. Ahhoz, hogy a kiállítást értékelni tudjuk, tette hozzá, tudnunk kell, hogy a világ legnagyobb múzeumaiban kiállított darabok másolatait mutatják meg a közönségnek, így ismertetve meg velük majd 3500 év történetét. De miért is olyan nagy dolog ez? - tette fel a kérdést. Mint elmondta, a Guinness-rekordok világában élünk, és ha már rekordok, néhány megdöbbentő adatot is említett a Bibliával kapcsolatban: 156 év alatt 2 milliárd 500 millió példány nyomtattak belőle és 1800 nyelvre fordították le, így csaknem az egész világon ismertté válhatott.

A kiállítás által betekintést nyerhetnek az érdeklődők a történelmi folyamatban, hogy hogyan vált ennyire széleskörűen elérhetővé a Szentírás, a papiruszra kézzel írott szövegektől egészen az első nyomtatott és lefordított példányokig. Soós Attila még elmondta: a Biblia egyedülálló voltát bizonyítja az, hogy bár az eredeti iratokból nem maradt fenn semmi, a másolatokból viszont igen.

Megnyitó beszéde zárásaként Reményik Sándor A fordító című versét idézte. Ezután az érdeklődők Daruka Mihály, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum vezetőjének szórakoztató és interaktív előadásán vehettek részt, ahol a közönség bevonásával „játszották el" a Vizsolyi Biblia történetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!