Kultúra

2010.01.13. 17:45

Veszprémben is fellép májusban a Lord of the Dance

Öt magyarországi városban is fellép május 4. és 9. között a világhírű ír származású amerikai táncos, Michael Flatley által vezetett Lord of the Dance című táncprodukció.

MTI

A magyarországi miniturné első állomása az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében Pécsett, a Lauber Dezső Sportcsarnokban május 4-én lesz, másnap a Veszprém Arénában, május 6-án pedig a győri Egyetemi Csarnokban lép fel a Lord of the Dance. Budapesten, a Syma Rendezvénycsarnokban az eredetileg tervezett egy előadás helyett a nagy érdeklődésre való tekintettel végül kétszer, május 7-én és 8-án is fellép a társulat, az ír tánc és muzsika szerelmesei végül május 9-én Debrecenben a Főnix Csarnokban is láthatják a produkciót - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

Az 51 éves, amerikai születésű, ír származású rendező és sokszoros nemzetközi díjnyertes táncművész, Michael Flatley által alapított társulat első bemutatója 1996-ban volt, azóta világszerte óriási siker övezi.

Michael Flatley profi karrierje az 1980-as években kezdődött, a nemzetközi áttörést az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon bemutatott szám jelentette, amely a két évvel későbbi Lord of the Dance produkciójában teljesedett ki. Az előadás elmúlt 12 évének eredménylajstroma: tíz nap alatt 250 ezer eladott jegy Ausztráliában, 21 egymást követő előadás a londoni Wembley Arénában, emellett több tízmillió eladott cd és dvd.

Négyszáz alkalommal a címszerepet is maga Flatley táncolta egészen 1998 júniusáig, és több egyéni kategóriában is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között mint a legjobban fizetett táncos, illetve a legmagasabb összegre (40 millió dollárra) biztosított lábak és a világ leggyorsabb lábainak tulajdonosa.

A produkció az ír folklór alapjaira épülő utazás az időben, a Jó és a Gonosz klasszikus meséje. A történet kibontakozása során a Kis Lélek segít a Tánc urának megvédeni az embereket a Don Dorcha, a Sötét úr ellen, miközben a nézők lehengerlő ízelítőt kapnak az ír és a ritmikus kelta tánc mágiájából. A 600 jelmezt felvonultató előadásban részt vevő 50 táncos átlagéletkora mindössze 22 év. A fiatal tehetségeket Flatley maga válogatja és tanítja, képzi, míg a pódiumra lépnek. A társulat előadását eddig becslések szerint összesen mintegy 100 millió néző látta.

A Lord of the Dance nem először jön Magyarországra: a produkció járt itt 2000-ben, 2001-ben, 2003-ban és 2005-ben is. Flatley tavaly decemberben Tajvanon több mint kétéves szünet után tért vissza a színpadra, miután egy ír bioenergetikus kigyógyította rejtélyes vírusfertőzéséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!