Malmok a Séden

2018.05.28. 16:00

Veszprémi malmokról vetélkedtek

Már több éves hagyomány, hogy a BaBaKO Egyesület és a MNL Veszprém Megyei Levéltára közösen szervezi meg a veszprémi általános iskolások Malmok a Séden című tematikus sétával vezetett interaktív , helyismereti és ipartörténeti ismereteket feldolgozó levéltári vetélkedőjét.

Jákói Bernadett

A vetélkedő második helyezettjei a Kossuth Iskola csapata, velük a zsűri, és a SÉF Szakgimnázium 12/B diákjai, akik a vetélkedő lebonyolításában vállaltak önkéntes feladatokat (fotó: VeML)

A VeML dísztermében zárult Magyar János építész, malomkutató által vezetett séta, amelyen az elhangzó ismereteket a diákoknak játékos vetélkedő keretében kellett feldolgozniuk. A feldolgozásra került téma egyben a helyi honismereti és helytörténeti nevelés egyik alappillérét képezi.

A vetélkedőn magyar malmos népdalokat bemutató népdalcsokrok és Boros István , a MNL Levéltár Veszprém Megyei Levéltára megbízott igazgatójának köszöntőjét követően Bontó László ismeretterjesztő kisfilmjét tekintettek meg a versenyző csapatok. Malomfelismerő feladatban, darálékok válogatásában mérhették össze tudásukat a versenyzők, malmokkal kapcsolatos szólásokat, közmondásokat kellett felismerni, értelmezni.

A vetélkedő második helyezettjei a Kossuth Iskola csapata, velük a zsűri, és a SÉF Szakgimnázium 12/B diákjai, akik a vetélkedő lebonyolításában vállaltak önkéntes feladatokat
(fotó: VeML)

E mellett az udvari vizes sorversenyek, az állóképesség gyakorlása, valamint az idő és víz mennyiségének megfigyelése is hozzátartozott a játékhoz, hiszen a régi nagy tudású vízimolnárok sokoldalú, ipari tevékenységéhez nélkülözhetetlenek voltak ezek az ismeretek. A jól teljesítő csapatok oklevelet, könyvet vehettek át a szakmai zsűritől, (idén Váradi Lászlóné Deák Iskola zöld koordinátora, Magyar János építész , és Nagy Balázs Vince levéltáros )valamint az első két helyezett meghívást kapott a júniusi legek kirándulására, ezúttal az utat a Kis Balatonhoz szervezi a BaBaKO Egyesület.

A vetélkedőn 1. helyen a Deák Iskola Zöldségek csapata 2.helyet a Kossuth Iskola nyerte el, 3. helyezésben a Szilágyi Iskola Séd őrzői csapata részesült, 4. díjat a Deák Iskola Ökomester csapata vihette el. A vetélkedő lebonyolításában a SÉF Szakgimnázium 12/b évf. önkéntesei vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában