folyóirat

2019.03.25. 11:00

Veszprémi Szemle: változás és állandóság

A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat 52. számát, a 2019. évi 1. számot mutatták be péntek délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

Leitner Vera

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Veszprémi Szemle 52. számát az Eötvös-napok utolsó programjaként mutatták be a múlt héten az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Földesi Ferenc, a Veszprémi Szemle főszerkesztője elmondta, az új számot kezébe véve a változás és az állandóság jutott eszébe.

– Teljesen megújult szerkesztőbizottság gondozza a lapot, ezenkívül rendelkezik már egy tanácsadó testülettel is, akik egyben Veszprém kitűnő helytörténészei. Az elődök lerakták az alapjait annak, hogy a Veszprémi Szemle továbbfejlődjön, erre építeni kell, és reméljük, a változás is azt fogja eredményezni, hogy a folyóirat ismét egy szép huszonöt évet érjen meg.

Brányi Mária alpolgármester elmondta, a változás és az állandóság valóban kulcs­fogalom a folyóiratot tekintve. Az egyes lapszámok elkészítésével járó feladatok mellett ugyanis célként áll a szerkesztőbizottság előtt, hogy újabb és újabb alkotókat, szerzőket nyerjen meg a Veszprémi Szemle számára, hogy az a későbbiekben is zökkenőmentesen, ugyanilyen magas színvonalon tudjon megjelenni.

A bemutatón Vizi László Tamás, a Veszprémi Szemle szerkesztőbizottságának tagja tartott előadást Benárd Ágost, a trianoni békeszerződés egyik aláírója, Veszprém országgyűlési képviselője címmel.

Az aktuális, 52. Veszprémi Szemlében folytatódik a Veszprémnek a 18. század végén, illetve a 19. század első évtizedében hivatalban lévő városbíráját, Treuer Józsefet bemutató írás, illetve olvashatunk a Laczkó Dezső Múzeumban meglévő, Veress D. Csaba által gyűjtött militáriákról. A Kitekintés nevű új rovatban egy, az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó bakonyi különleges műveleti katonai egységet ismerhetnek meg az olvasók, a Visszapillantó rovatban pedig egy jegyzetekkel ellátott összeállítás olvasható Kopácsy püspökről. A Veszprémi Szemle oldalain búcsúznak szerzőtársaik a közelmúltban elhunyt szerzőktől, Kredics Lászlótól, Tóth Dezsőtől, Brassai Zoltántól és Balassa Lászlótól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában