Nem ülnek a babérjaikon

2018.09.27. 17:41

Vezetői továbbfejlesztenék, bővítenék a pápai Pegazus Színházat

Nonprofit, közhasznú gazdasági társasággá alakul át a Pegazus Színházat működtető cég október elsejétől. A változás „csupán” annyiban érinti a népszerű pápai társulat tevékenységét, hogy lehetőséget teremt a teátrum régóta tervezett továbbfejlesztésére, bővítésére.

Polgár Tibor

A Pegazus Színház egyik új színésze, Antalfi Anett

Fotó: Polgár Tibor / Napló

Minden bizonnyal ez volt a legfontosabb, amit Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus társigazgatói bejelentettek a 2005-ben életre hívott színház idei hagyományos évadzáró-évadnyitó társulati ülésén. A teátrum vezetői a nyár végén már beszéltek a Naplónak a küszöbön álló, a szervezeti működés terén nagy volumenű változásról, aminek nyomán innentől pályázati lehetőségeket is igénybe vehetnek majd, nem utolsó sorban pedig jóval több támogatást fogadhatnak, például a társasági adóval kapcsolatos felajánlásokat. Ezáltal lehetőség nyílik a Pegazus Színház továbbfejlesztésére, többek között a társulat létszámának és előadásszámának bővítésére. A teátrumnak jó híre van és nagyon sok felkérést kapnak, emellett felnőtteknek szóló saját előadásokat is szeretnének színpadra állítani, azonban a jelenlegi létszámmal nem tudnak többet vállalni, előrelépni. Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt tervei szerint a közeljövőben három színésszel, két díszítővel és egy irodai ügyintézővel bővítenék a Pegazust. Továbbá elindítanánk egy színészképzést, ami elsősorban a középiskolásokat célozza meg.

Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt a Pegazus Színház évadzáró-évadnyitó társulati ülésén
Fotó: Polgár Tibor / Napló

Ám mindez egyelőre még a jövő zenéje, az évadnyitón természetesen szóba került a hátunk mögött hagyott színházi szezon is. Sarkadi Nagy László elárulta, a 2017–2018-as évadra közel hétezren váltottak bérletet hozzájuk. Több mint 25 ezer néző volt kíváncsi a négy megyében színre vitt bérletes bábelőadásaikra, míg egyéb bemutatóikkal, programjaikkal, családi napjaikkal, különféle fellépéseikkel, múzeumpedagógiai foglalkozásaikkal, illetve többek között a pápai Esterházy-kastélyt érintő szerepvállalásukkal együtt összesen csaknem 50 ezer fős közönséggel büszkélkedhetett a Pegazus. – Ezek országos tekintetben is kiemelkedő nézettségi számok, nagyszínházi léptékű adatok – fogalmazott a tizennegyedik évadát megkezdő pápai teátrum író-rendezője.

Valler Kata immár nyolcadik éve erősíti színészként a Pegazus Színházat
Fotó: Polgár Tibor / Napló

Végh Zsolt előretekintve elmondta, a 2018–2019-es évad bérletes műsorában a Grimbusz, az Almárium mesék, valamint A csillagszemű juhász című bábjátékokat láthatja a gyermekközönség. A Grimbusz az előző szezonban – cseppet sem véletlenül – kiemelkedő közönségsikert aratott Pegazus-előadás, a Pitypang Cirkusz második felvonása lesz, míg az Almárium mesék három jól ismert történetből (A kiskondás, A békakirály, a Mindentlátó királykisasszony) áll majd. Emellett a színház jól bevált, hagyományos programjai, rendezvényei az aktuális évadot ugyancsak színesítik majd.

A Pegazus Színház egyik új színésze, Antalfi Anett
Fotó: Polgár Tibor / Napló

A társulat összetételében ezen a nyáron is történt változás: két színész, Gracza Virág és Katona Anikó távozott a Pegazustól, a helyükre Antalfi Anett és Surinás Ákos érkezett. Valler Kata immár nyolcadik éve erősíti színészként a teátrumot, úgy is mondhatnánk, Végh Zsolt mellett ő jelenti az állandóságot ezen a fronton. Az Esterházy-kastélyban három új játékmester állt munkába Hollenczer Vivien, Nemes Eszter és Németh Ádám személyében.

A Pegazus Színház egyik új színésze, Surinás Ákos
Fotó: Polgár Tibor / Napló

A családias hangulatú évadzáró-évadnyitó társulati ülést pezsgős koccintás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában