Kultúra

2017.01.20. 20:55

Vidéki fúvósturné - Az idei évben sem unatkozik majd a népszerű együttes

Csót - Minden évben óriási sikert arat Pápán és környékén a város fúvószenekarának hagyományos újévi show-ja, amelyben idén magyar előadók 1970-es, 80-as és 90-es évekbeli slágereit hallhatjuk.

Laskovics Márió

A csóti faluházban a település apraja-nagyja kíváncsi volt a fúvósok 2017-es produkciójára, amiben Ekanem Bálint Emota énekes, valamint a Rolling Up zenekar tagjai, név szerint Király Mónika és Orovecz-Dublecz Katalin énekesek, Szórádi Gábor zongorista, Horváth Roland dobos, Molnár Zoltán szólógitáros, Karácsony István basszusgitáros, illetve a mindkét zenekarban érdekelt Gabnai Attila szaxofonos is közreműködött. Horváth Adrián karnagytól megtudtuk, nem először jártak a Pápától tizenhárom kilométerre fekvő településen. Már tizenkét éve ápol jó kapcsolatot a Pápai Fúvósok Egyesülete és a csóti önkormányzat.

- Hagyománya van, hogy a mindenkori újévi show-t Csóton megismételjük. Ugyanazzal, az elmúlt ötven év magyar könnyűzenei termését átfogó repertoárral érkeztünk, amit Pápán többször is előadtunk, csak most Puskás Péter nélkül. Ő már egyéb szereplései miatt nem tudott velünk tartani Csótra, szólama-it helyenként Ekanem Bálint Emota énekelte, helyenként pedig csak instrumentálisan szólaltak meg. A tizennyolc dalból álló összeállításunkra heti egy próbával három-négy hónapig készültünk - nyilatkozta a Naplónak a 2016-os Veszprém megyei Prima-közönségdíjat 1149 szavazattal elnyert karnagy.

A pápai fúvósok nemcsak a JMSZK színháztermében, hanem vidéken is előadják újévi show-jukat Fotó: Polgár Szilárd

- Az idei a felkészülés éve lesz, mert nyáron elutazunk Székelykeresztúrra, egy fú-vószenekari találkozóra. Ha már ott leszünk, valószínűleg meglátogatjuk Pápa testvérvárosát, Kovásznát is. Ezt a magyar műsort visszük oda is. Az erdélyi kirándulást követően a nyárbúcsúztató koncertre koncentrálunk, már januártól kezdve válogatjuk és tanuljuk be a nyári, komolyabb művekből álló műsort. Az év végéhez közeledve pedig a két műsort szoktuk ötvözni - vetítette elő a zenekar 2017-es terveit a pápai református gimnázium tanáraként zeneismeretet és kreatív zenét oktató Horváth Adrián. 2018-ban pedig ismét megrendezi az egyesület a Csináljuk a fesztivált! elnevezésű nemzetközi fúvószenekari találkozót Pápán - derült ki Csóton a műsorközlésből.

A szinte zsúfolásig megtelt csóti faluházban az egybegyűlteket előbb Kékesi István helyi polgármester, majd a két konferanszié, László Katalin és Móczár Bence köszöntötte. A magyar előadók 1970-es, '80-as és '90-es évekbeli slágereit felvonultató műsort a Hofi Gézát megidéző Felmegyek hozzád című dal nyitotta, megteremtve egy olyan kellemes atmoszférát, amelyben fokozatosan elengedhette magát a zenekedvelő közönség. Máté Péter Elmegyek című dalában Horváth Dorina fuvolaszólóját is hallhattuk, a koncert első felét pedig a hetven éve született legendás énekes Most élsz, valamint Zene nélkül mit érek én? című örökzöldjei koronázták meg.

A show folytatásában például Demjén Ferenc El kell, hogy engedj című dalában Mógor-Schmidt Katalin pikolószólói is színesítették az előadást, továbbá Presser Gábor Vigyél el és Nagy utazás című szerzeményei, illetve Tegyi Nóra szárnykürtszólója csalogatott mindenkit egy kis belső utazásra. A Hungária-blokkal a mulatságé volt a főszerep: a Casino Twist és a Meghalok, hogyha rám nézel című dalok során Nagy Gabriella alt szaxofonon, míg Gabnai Attila tenor szaxofonon szólózott.

Horváth Adrián karnagy ráadásnak a Radetzky-indulót vezényelte Fotó: Polgár Szilárd

A fúvósok, a vendégénekesek és -zenészek óriási vastapsot kaptak, a zenekar pedig a remekül felépített műsort a repertoár kulcsdalaiból briliánsan összefont egyveleggel zárta, végül Horváth Adrián a Radetzky-indulót vezényelte ráadásnak.

Pápa Város Fúvószenekara ma 18 órától a nemesszalóki művelődési házban is előadja újévi fúvósshow-ját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!