Kultúra

2017.04.03. 16:55

Változatos programokkal várja a látogatókat a zirci múzeum

Zirc - Idén 45 éves a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, a Bakony-kutató program az 55. évébe lép, a Múzeumi baráti kör pedig 30 éves. A jubileumok kapcsán Kutasi Csaba igazgatót kérdeztük a múltról és a tervekről.

Kutasi Zsófia

1972-ben alakult meg a Bakonyi Természettudományi Múzeum, amely országosan az egyetlen vidéki természettudományi szakmúzeumként jött létre. Az önálló múzeum létrehozására azért volt szükség, mert a veszprémi Bakonyi Múzeumban már nem tudták elhelyezni azt a nagy mennyiségű természettudományos anyagot, amely összegyűlt a Bakony-kutatás során.

A múzeum megalakulását A Bakony természeti képe kutatóprogram alapozta meg, amely 1962-ben indult Papp Jenő kezdeményezésére. A kutatás alapgondolata, hogy összefogja, támogassa a Bakonyt kutató, de nem a múzeum alkalmazásában dolgozó szakembereket, amatőröket. Az 1992-ben önállósodott megyei múzeum 2013-ban került a Magyar Természettudományi Múzeumhoz. 1978-ban jött létre a Bakony természeti képek állandó kiállítás, amely 1990-ben újult meg, a 2000-es évek elejéig pedig folyamatosan frissült.

A múzeum sarok-épületéből 2010-ben került az apátsági ki-állítótérbe dr. Bativai-Schüle Imre János trófeakiállítása, valamint a Jégkorszaki óriások a Bakonyban című tárlat.

Idén tervben van a kiállítások, preparátumok cseréje, frissítése. Az újdonságokat az időszaki kiállítások biztosítják. Ahogy tavaly, idén is számos érdekes és izgalmas tárlat lesz látható. Az idei első kiállítás A sokszínű élővilág a Bakony fővárosában címmel nyílt meg, mely a múzeumi kutatásokat mutatja be. - Szeretnénk a múzeum tevékenységét minél szélesebb körben ismertté tenni. A múzeum hármas feladata az ismeretterjesztés, a kutatás, valamint a gyűjtemények létrehozása.

Az előző évtizedekhez képest ma már jóval nagyobb hangsúlyt kap az ismeretterjesztés. Cél, hogy ebből a szempontból is minél jobban és változatosabban kiszolgáljuk a társadalmi igényeket. A természettudományos ismeretterjesztés a fő hitvallásunk. Ezt csak akkor tudjuk kellően ellátni, ha van a háttérben egy gyűjtemény-anyag a kiállításokhoz, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz, valamint biztosítottak a kutatások, hogy mindig a legújabb, legfrissebb adatokat tudjuk közölni - fogalmazott Kutasi Csaba.

Cél, hogy minél jobban és változatosabban kiszolgáljuk a tár-sadalmi igényeket. A természettudományos ismeretterjesztés a fő hitvallásunk - fogalmazott Kutasi Csaba igazgató Fotó: Kutasi Zsófia

Az igazgató kiemelte, a Bakony sok szempontból az ország legjobban kutatott tájegysége, a munka ezzel azonban korántsem ért véget. Többek között azért sem, mert a terület folyamatosan változik. Élőhelyek tűnnek el, ezért a múzeum kiemelt fel-adata az értékmentés, az, hogy az utolsó természetes élőhelyekről is rögzítsék az információkat. Kutasi Csaba kiemelte, a klímaváltozás során változik a Bakony élővilágának fajösszetétele is. Erre leginkább a délről érkező kártevők megjelenése hívja fel a figyelmet.

A kutatók az eredményeket összegzik, melyek többek között a múzeum két saját kiadványában jelennek meg. A Múzeumi évkönyv főként szakcikkeket tartalmaz, 1982 óta évente saját kiadásban jelenik meg. A Bakony természettudományi kutatásának eredményei című kiadvány a Bakony-kutatással függ össze, 1-1 élőlénycsoport tematikus feldolgozását tartalmazza. A múzeumban hangsúlyt kap a természetvédelmi célú kutatás, mely kapcsán az intézmény Pro Natura-díjat kapott. A témáról a legújabb eredményeket publikálják a szakemberek, cél a környezettudatosságra nevelés, a természeti értékek védelme.

A múzeum számos programot rendez, a kiállítások mellett előadásokat, vetélkedőket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart, minősí-tett erdei iskolát működtet.A társadalmi bázist a Herman Ottó-díjas múzeumbaráti kör adja, mely 1987-ben alakult.

A múzeum a jeles napokat minden évben megrendezi. Több intézménnyel is együttműködik, a Zirci Ciszterci Apátság és Látogatóközponttal, a műemlék könyvtárral, civil egyesületekkel, természetismereti vetélkedőt rendez a zirci és környékbeli iskolásoknak. Cél, hogy a fiatalok minél jobban megismerjék a múzeumi munkát.

Idén folytatódnak a rendezvények a föld napja alkalmából, a madarak és fák napján az arborétumban odúki-helyezés, madármegfigyelés lesz. Június végén a múzeumok éjszakájára többféle programmal készülnek a szakemberek, többek között a bakonyi dinók kiállítással, amely az iharkúti leleteket mutatja be. Lesz rajzpályázat, fotópályázat, mikroszkópos bemutatók. Szeptemberben először rendezik meg a kutatók éjszakáját kísérletekkel. A múzeumok őszi fesztiválján a már bevált programokkal várják az érdeklődőket, aszfaltrajzversennyel és a gyűjtemények bemutatásával.

Az 55 éves Bakony-kutatáshoz kapcsolódva októberben konferenciát tartanak. Novemberben ismét lesz természetismereti vetélkedő. Tervben van továbbá egy széles körű ismeretterjesztésre alapuló iskolásoknak szervezett témanap megrende-zése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!