Elmélkedés az ürességről

2019.04.11. 15:38

Zoltai Bea képei kerülnek kiállításra Pápán

Hiány és emlékezet – a pápai zsinagóga címmel nyílik kiállítás Zoltai Bea műveiből a Pannonia Reformata Múzeum időszaki kiállítóterében Pápán.

Horváth László

A művész tizenkettedik önálló kiállítása valójában „hazatér”. A pár éve Budapesten, az Izraeli Kulturális Intézetben bemutatott festményeket ugyanis Magyarország harmadik legnagyobb zsinagógája ihlette, amely neoreneszánsz stílusban épült meg Pápán az 1800-as évek közepén.

Ahogy a festő fogalmaz: „Hogyan lehet megjeleníteni az ürességet? Hányféle üresség van egyáltalán?” Ezekre a kérdésekre keresnek választ a képek. A hatalmas belső terek üresen állnak, évtizedek óta nem használják istentiszteletre az épületet. Ez az üresség áll a fókuszban és az üresség okozta romlás, „amelynek jelenleg talán éppen egyedül Zoltai Bea itt látható festményei tartanak ellen” – írja a kiállítás katalógusában Martos Gábor, művészeti szakíró.

A nagy léptékű festmények hideg térérzetét bensőségesebb hangulatú csendéletek lágyítják.

A kiállításnak a Pannonia Reformata Múzeum ad helyet, amelyet a viharos időket megélt Ótemplomban alakítottak ki, és nyitottak meg a nagyközönségnek tavaly májusban.

A szombat délután tartott kiállítást Köntös László gyűjteményi igazgató és Áldozó Tamás polgármester köszöntőjét követően Körösvölgyi Zoltán művészettörténész nyitja meg. A megnyitó után Simon Zsolt helytörténész körbevezeti az érdeklődőket a zsinagóga épületében.

A kiállítást április 16-tól szeptember 30-ig tekintheti meg a nagyközönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában