Laza

2011.06.10. 11:13

Generációk rock n' rollja - Irány a PaFe!

A rokczene nem életkorfüggő, s konzervál. Az AC/DC és a Rolling Stones után a Twisted Sister újfent bebizonyította fenti tézis helyességét, hiszen a idősödő rockikonok a nyolcvanas évekbeli stadionkoncertek hangulatát idéző show-t prezentáltak a Pannónia Fesztivál nyitónapján.

Szabó Péter Dániel

Több ezren ugrottak egyszerre a levegőbe a rock szót üvöltve a jellegzetes lobonccal megáldott frontember, Dee Snider hívó szavára, amikor a második ráadás környékén az I wanna rock című slágerüket nyomták el változatlan lendülettel a tengerentúli muzsikusok. Persze nemcsak a megjelent több ezer ifjú és deresedő halántékú rockernek örök élményt szerző Twisted Sister koncertje érdemel említést, hiszen a PaFe nyitónapján már kora délutántól dübörgött a jófajta gitáralapú muzsika az ötéves jubileumát ünneplő dzsemborinak helyet adó Cseri-parkerdőben.




A sort a nemzet csótányából médiaszemélyiséggé avanzsálódott Nagy Feró vezette Beatrice kezdte. A hősidőkben a babos kendőt tindézser-népviseletté változtatott csapat koncertjét a Billy Idol-klasszikusokat éneklő Sipos F. Tamás fellépésén keresztül közelítjük meg, de az egykori Exotic énekes Rebel Yell-átirata helyett hamar a Nagyvárosi farkas című, egykoron betiltott nótába kezdő Beatrice bulija felé vesszük az irányt. Nem is tesszük hiába. Talán az X-Faktor meg az egészséges életmód teszi, de Feró éveket fiatalodott, energikusan, s profin vezényli a bulit, ahol az új dalok mellett a közönség nagy örömére azért előkerülnek a legnagyobb slágerek is.


Nincs ez másképp az Edda esetében sem. A korai lemezeivel minden kétséget kizáróan rocktörténelmet író zenekar hozza a szokott formáját. Kölyköd voltam, énekli teli torokból a publikum. Kezek a magasban, Pataky mosolyog, Steve szólózik. Jól van ez így. Aztán a kisebb színpadok felé vesszük az irányt. A metalcore-ban nyomuló veszprémi Pigs Might Fly mellbedöngölő muzsikája komoly fejrázást és elismerő pillantásokat vált ki mindenkiből, ahogy az Anna and the Barbies látványban semmiképp sem utolsó koncertje is. A korábban veszprémi hip-hop bulikon is szövegelő Pásztor Anna ugyanis a férfitekinteteket magára vonzó bőrszerkóban, s egy fekete-fehér álarcban parádézik a színpadon, miközben mögötte táncba hívó ritmusokkal operál az egyébiránt kiváló csapat.

 

 



Gyere, menjünk a Hősökre, mondja a barátjának egy mellettünk álló tinilány, s követve a baseballspakás tömeget, mi is a veszprémi-pétfürdői hip-hop brigád bulija felé vesszük az irányt. Ecküék szerencsére az élőzenés produkciójukat hozták el a Pannóniára, így a rövidke beállást követően gitáros alappal, trombitával fűszerezve csendülnek fel a nóták. Aki velünk az felteszi, mondja Brash, s rögvest magasban a mancsok. Jönnek az ismert dalok szépen sorjában, ahogy kell. Mindörökké, OSG, Betűzdel, s persze a legfrissebb album remekei.

 



Végzetül a Magna Cum Laudéval elénekeljük a Pálinka dalt aztán irány haza. Kell még az erő, hiszen hétfőn estig dübörög a rock a parkerdőben. Nem is akármilyen csapatokkal. Pénteken a Vad Fruttik, a Deák Bill Blues Band, a Lord és a Depresszió zúz Várpalotán, szombaton Sub Bass Monster, a 30Y, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Belga, az Ocho Macho, a Belmondo és a Prosectura bazsevál majd, míg vasárnap Hobo, a Csík zenekar, a Kiscsillag, az Insane és a hip-hop muzsika nagyszerűségét hirdető Akkezdet Phiai, valamint a Punnany Massif lép színpadra. Irány Várpalota!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!