Laza

2012.11.15. 19:16

Pannonfíling: filmek egy egész napon át

Veszprém - Új helyszínen, kissé más hangulatban, ám a régi kerékvágásban zajlott le a minap a nyolcadik Pannonfíling Mozgóképes Találkozó.

Szabó Zsuzsanna

Ismét délelőttől egészen estig forogtak a filmek a főként amatőr filmeseknek és a műfaj iránt érdeklődőknek szóló veszprémi Pannonfílingen (PF). Az egykori Séd mozi épületének átépítése miatt ez alkalommal új helyszínre, a Latinovits-Bujtor Játékszínbe költözött filmszemlén a beérkezett műveket háromtagú zsűri - Szajki Péter rendező, forgatókönyvíró, Áfrány Gábor médiaművész és Acsai N. Ferenc újságíró, tavalyi második helyezett  értékelte.

A PF-et a Szeret Egyesület csapata, Dósay Norbert, Németh Csaba, Gaál Fanni és Király Viktor rendezi. Az idei eseményen a korábbi évekre jellemző megszokott hangulat, a retro Séd mozis, babzsákos, lazulós fesztiválfíling ugyan most elmaradt, de a filmek között most is feltűnt egy-egy kiemelkedő, kreatív alkotás. Az egyes, csupán kisebb-nagyobb cigi- és kávészünetekkel megszakított vetítési blokkok között az ítészek most is értékelték a látottakat és tanácsokat adtak. Ezenkívül lehetőség adódott a megjelent alkotókkal és szereplőkkel beszélgetni, amibe a nézők is bekapcsolódtak. A fesztiválon most is számos visszatérő alkotó vett részt.

- Többen érkeztek viszont első filmmel, akik először mutatták be közönség, illetve szakmai zsűri előtt a munkájukat. Így nekik különösen fontos a visszacsatolás, a szakmai szempontú értékelés  mondta Áfrány Gábor, a zsűri tagja, aki az idei felhozatalt igen vegyesnek, mind színvonalukat, mind műfajukat tekintve sokszínűnek nevezte. Hozzátette, hogy a felgyorsult világban, amikor nap mint nap rengeteg és változatos képi információ zúdul ránk, nehéz igazán eredeti, egyedi produkciókat és technikailag magas minőségű filmeket létrehozni. Emellett mindig jó érzés kreatív, újszerű megfogalmazásokkal találkozni.

Az első helyezett idén a Systron Digital Pictures C.R.A. S.H.-961 című filmje lett. A salgótarjánból érkezett alkotói csapat vezetője, Szalkai Péter rendező elmondta, blue box technikával készült filmjük három éven keresztül, 92 munkanapon át készült. Alkotásuk a hazai amatőr és független filmes viszonyokhoz képest komoly technikai háttérrel és költségvetéssel. A második helyezett László Gábor Átszálló című filmje, míg a harmadik Cseh Róbert Törzsfejlődés című animációja lett. A közönségdíjat a Gecemáni kert, Kalász József és Szeri Gabriella alkotópáros munkája nyerte el. Filmjük egy állandóan tevékenykedő, ötletelő nyugdíjas bácsit mutat be sok humorral. A különdíjat a két művel érkező Pap Árpád vitte el A FAvorit című, Szajki Péter szavaival majnem profinak titulált alkotásával.

A díjazottak a VeszprémFestre szóló bérletet, a Polifilm Műhely Alapítvány által felajánlott könyveket és filmeket, a különdíjas pedig a hagyományokhoz híven Debreczeny Zoltán festőművész alkotását kapta.

 


A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó főként amatőr filmeseknek, lelkes és tehetséges kezdőknek, valamint a szakma iránt érdeklődő fiataloknak, média szakos hallgatóknak meghirdetett filmfesztivál és szemle. A nyolcadik esztendeje Veszprémben megrendezett filmes találkozó pályázatára idén is csaknem harminc pályamű érkezett, köztük egy a határon túlról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!