Laza

2011.04.16. 17:44

A Subscribe életének könyvjelzői

A hardcore-metál szcénában már megjelenését követően a 2011-es esztendő legjobb lemezének kiáltották ki a Subscribe zenekar Bookmarks, azaz Könyvjelzők címmel piacra dobott lemezét. A nem titkoltan személyes hangvételű albumról és az elmúlt évek történéseiről Csongor Bálint énekessel és Rékasi Attila dobossal beszélgettünk a Veszprémet is érintő országos koncertturné apropóján.

Szabó Péter Dániel

Az országos hírnévvel bíró budapesti zenekar 2010 második felében kezdett készülni harmadik nagylemezére. - Akadt olyan hétvége, amikor a próbatermünkből minden cuccunkat elvittük a nyaralónkba, s egy egész hétvégén át dolgoztunk a zenei ötleteinken. Decembertől aztán heti öt alkalommal próbáltunk, majd a gitárosunk, Horváth Attila őrmezei, harmadik emeleti panellakásában berendezett átmeneti stúdióban készítettünk demófelvételeket. Ezt követően, a nagyjából elkészült zenei anyaggal a tarsolyunkban vonultunk be január elején a törökbálinti Supersize Stúdióba, hogy rögzítsük a dalokat - mondja a feszes ritmusokért felelős Rékasi Attila. 

-  Két hónapot töltöttünk az apartman-szerű stúdióban, lényegében bent laktunk - veszi át a szót a Kettőnégy címmel évek óta sikerrel futó webes műsorból is jól ismert énekes, Csongor Bálint. - Ugyan sokat voltunk együtt, mégis kevés feszültség alakult ki köztünk, flottul ment minden. Szabadidőnkben Xbox-on autóversenyeztünk, s időnként kiszabadultunk egy-egy házibuli vagy koncert kedvéért. 

A igényes kivitelű, könyvkötők segítségével készült (a lemezborító egy kötetet formáz - a szerző), a cd mellett a felkészülési időszak és a stúdiózás munkálatait is rejtő dvd-t tartalmazó kiadvány márciusra készült el, s a Bookmarks (Könyvjelzők) címet kapta. Nem véletlenül. 

-  Személyes hangvételű lemezt készítettünk. A Bookmarks hatunk történetét meséli el, fájdalmakat, szülő elvesztését, barátnővel konfliktusokat, önmagunk megismerését - folytatja Bálint. - A zene is színesebb, érettebb, kiforrottabb, egységesebb, mint korábban. Azt már megszokhatták a minket kedvelők, hogy használunk egy-egy funky vagy reggae-betétet, most azonban új zenei megoldásokat is kipróbáltunk. A Miles Away című nótában például egy szál zongora kíséri az éneket. Újdonság az is, hogy az egyik dal, az Álomtégla végig magyar szöveggel íródott.

A Subscribe népszerűségét és az album minőségét jól jelzi, hogy a Bookmarks a MAHASZ eladási lista első helyén startolt, ami különösképp nagy szó egy reétegzenét játszó banda életében. - Minket is meglepett a dolog, de persze jól is esett, nem hiába dolgoztunk keményen hónapokon át. Attól is padlót fogtunk egyébként, hogy a Művészetek Palotájába júniusra meghirdetett különleges unplugged koncertünkre elővételben elfogyott az összes jegy. A nagy érdeklődés miatt a szervezők  kérték, hogy még egy bulit nyomjunk le, így akinek eddig nem jutott tikett, meg tud hallgatni minket - jegyzi Attila, majd az elmúlt héten indult országos turnéra terelődik a szó.

- Debrecenből indult a körút április 8-án, május végéig az egész országot bejárjuk. Veszprémben április 23-án muzsikálunk az Expresszóban, s jó hír a rajongóinknak, hogy június elején a várpalotai Pannónia Fesztivál nagyszínpadán is fellépünk majd - zárja a beszélgetés Bálint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!