Laza

2011.02.27. 08:17

Egyre többen lájkolják a közösségi hálót

Napjaink legkedveltebb, leglátogatottab oldala az amerikai alapítású facebook. Egyszerű kezelőfelülete, felhasználóbarát lehetőségei meghódították a világot, kicsik és nagyok napi internetezési szokásaiba beleégetve magát.

Balassa Dániel

A közösségi háló című film a facebook jogi és pénzügyi természetű vitákkal terhes megalkotásával ismertette meg a világot. Mark Zuckerberg története megmutatja, hogy egy igazán jó ötlettel könnyen milliárdossá válhat az ember. A facebook pedig igazán jó ötlet - ezt bizonyítja, hogy a világ minden országában (talán csak Észak-Koreát kivéve) regisztráltak rá felhasználók, már több, mint 500 millióan.

Hazánkban jelenleg még az iwiw vezet a regisztrációk számát (4,2 millió, ennek körülbelül a fele a magyar facebook felhasználás) tekintve, de az oldal átalakítása sokakban ébresztette fel a gyanút, hogy az új iwiw-dizájn az amerikai "nagy testvér" koppintása. Ez pedig nem igazán tett jót a látogatottságnak, amely egyes mérések szerint azóta jelentősen megcsappant.

 



A facebook ezzel szemben szárnyal, az egyik mobilszolgáltató telefonjairól például ingyen használható a közösségi oldal, amely főleg a fiatal korosztály számára biztosít előnyöket. Kis hátránya ennek, hogy a diákság néha a tanóra keretében olvasgatja, kommentálja az üzenőfalon megjelenő kiírásokat.

A facebook új kifejezésekkel is gazdagította nyelvünket, a "lájkolni"magyartalan kifejezés szlengbeli térhódítása kezdetben csak vicces közegben jelent meg, ma már kifejezetten sokszor helyettesítheti a szeret és kedvel igéket. Ilyen még a hozzászólás szinonimája, hiszen ma már nem kommentálunk, hanem kommentelünk - legalábbis a facebookon.

Mindenesetre az biztos, hogy a közösségi háló komoly változást hozott az életünkbe, hiszen minden korosztálynak biztosít megjelenési, ismerkedési, társalgási lehetőséget. Csak nehogy végleg a rabjai legyünk és a társasági éltünket a személyes érintkezés helyett teljesen a facebookra korlátozzuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!