Laza

2011.06.18. 17:45

Sorozatok: Kora nyári találgatás

Veszprém - Bár a televíziós szezon véget ért, s a képernyőt augusztus végéig az ezerszer ismételt szuperfilmek foglalják el, mégis érdemes számba venni, ősztől milyen új szériákat nézhetnek az igényesebb szórakozásra vágyó sorozatjunkie-k.

Szabó Péter Dániel

Ahogy az minden esztendőben lenni szokott, a nagy amerikai társaságok tucatnyi sorozatot kaszáltak el a viszonylag alacsony nézettség miatt, ám szerencsére több, Magyarországon is komoly rajongótáborral rendelkező széria (Fringe, Supernatural, Spartacus, Walking Dead stb.) újabb évadra kapott berendelést a nagyfőnököktől. Ezzel egyetemben a pilotok, azaz egyrészes bemutatók közül is kiválasztották, hogy melyekből kérnek egy-egy évre való sorozatot. Az ugyan még nem derült ki, hogy a magyar televíziós társaságok mely alkotásokat tűzik műsorukra (a közelmúltban volt a nagy sorozatmustra a tengerentúlon - a szerző), ám ettől függetlenül érdemes átböngészni a kínálatot.
 
A legnagyobb várakozás kétségkívül a Steven Spielberg producerkedése mellett készülő Terra Nova című alkotást kíséri. A sztori szerint 2149-ben startolunk, amikor is a Föld túlfejlett, túlnépesedett és túlszennyezett. A növény- és állatvilág jó része kipusztult, s miközben az emberiség tudományoknak való behódolása a fajunkat sodorja a szakadék szélére, talán mentő ötlettel is szolgálhat. A tudósok létesítenek egy portált a történelem előtti időkbe, 85 millió évre jelenünktől, hogy sikerüljön rendbe hozni a múltban elkövetett hibákat. A cél, Terra Nova első látásra maga a Paradicsom. Persze idővel kiderülnek titkok, s az is, hogy veszélyes őslények garázdálkodnak a környéken, ráadásul felmerül a gyanú, hogy a küldetés célja nem is az emberiség megmentése, hanem valami teljesen más.

 


 
A Lost óta Hollywoodban félistenként tisztelt J. J. Abrams is új sorozattal jelentkezik szeptembertől. Az Alcatraz című produkció nyitányá- ban egy gyilkossági nyomozás gyanúsítottja a talált ujjlenyomat alapján egy évtizedekkel ezelőtt "meghalt", egykor a börtönszigeten raboskodó rab. A nyomozást nemso- kára egy kormányügynök próbálja leállítani, de a nyomozónő egy Alcatraz-szakértő képregényőrülttel folytatja azt és felfedezi, hogy a gyanúsított él és virul. És a múltban meghalt, de a jelenben feltűnő figura még csak az első darab egy nagy kirakósban.
 
A misztikum és az egzotikus környezet viheti a hátán a River, azaz Folyó című szériát. A kiszivárogtatott sztori szerint egy híres kutató az Amazonas feltérképezetlen őserdőiben kutatva eltűnik. Fél évre rá expedíció indul a keresésére, s a család megengedi egy dokumentumfilmes csapatnak, hogy rögzítse a kutatást a híres tudós után. Idővel elkezdődnek a valódi kalandok, minden héten újabb ijesztő rejtéllyel néz szembe a csapat. Nemsokára egy olyan helyre bukkannak, ahol egy rossz döntés is halálos lehet, s ahol létezik varázslat.

 


 
Talán sokan unják a nyomozós sorozatokat, az Awake című alkotás azonban merőben új szemszögből közelíti meg az ezerszer lerágott történetet. Főhősünk ugyanis autóbalesetet szenved családjával, s mikor magához tér, kiderül, hogy felesége meghalt, s csak fia élte túl a balesetet. Nemsokára megint felébred, és kiderül, hogy a fia meghalt, csak felesége élte túl a balesetet. Egy ember - két párhuzamos világ, de vajon melyik álom és melyik valóság? Amíg ez ki nem derül, főszereplőnk nyomoz egyszerre mindkét világban, más-más társsal, más-más pszichiátert látogatva.
 
Végezetül pedig essen szó a Grimm című, tényleg nem mindennapi sztoriról is. A főhős ismét egy nyomozó, ám egy olyan világban, ahol léteznek a tündérmesék szereplői  csakhogy erről az em- berek mit sem tudnak. Hősünk elkezd megmagyaráz-hatatlan dolgokat látni, és kiderül számára, hogy egy elit vadász, egy Grimm, akinek feladata az egyensúly megtartása az emberek és a természetfölötti lények között  általában úgy, hogy előbbieket védi meg utóbbiaktól. Érdekes. Illetve majd meglátjuk ősztől.

A neves IMDB.com felállította az elmúlt 20 év legbefolyásosabb sorozatainak listáját. A toplistán olyan sorozatok szerepelnek, mint a Maffiózók, Esküdt ellenségek, Seinfeld, Survivor és a közismert Vészhelyzet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!