Lesenceistvánd

2015.09.06. 07:04

Túlmutat a települések határain

A közösség szervezés nem érhet véget ott, ahol a település határa van, hiszen biztos, hogy mindegyikben találunk egy-egy lesenceistvándi, lesencetomaji, lesencefalui, hegymagasi, balatonedericsi, nemesvitai, raposkai származású lakost.

Tóth B. Zsuzsa

Erről Tóth Csaba, Lesenceistvánd polgármestere beszélt a 21. Lesencéktől a Szent György-hegyen át a Balatonig szüreti felvonulás és fesztivál megnyitóján. Fenyvesi Zoltán, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke beszédében elmondta, hogy éppen 200 évvel ezelőtt ünnepelték az első szüretet hazánkban a Margit-szigeten, amely akkor szőlőbirtokokkal volt tele.

Tóth Csaba, mint házigazda gratulált az első Lesencei betyárnak , Horváth Ferencnek, aki egy évig viselheti majd a címet
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Nagy öröm itt lenni most, egy olyan vidéken, ahol szorgos emberek élnek és kézzel fogható a fejlődés - mondta Fenyvesi Zoltán. A hét település ünnepén a lelkes szüretelők, valamint a hosszú sorban kígyózó, feldíszített traktorok és más járművek vidám felvonulását követően bemutatkoztak a falvak lakói és civil csoportjai. Játszott a Nyirettyű Népzenei Együttes, operett részleteket énekelt Palotás Ágnes, volt lézershow, ropta a Kinizsi Táncegyüttes az éjszakába nyúló mulatság előtt. A programsorozat első napján Rig Lajos országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket, majd a hagyományos és új szőlőfajtákról beszélt Nagy Zóra Annamária. A szőlőhegy és a zártkertek jövőjét Nagy László hegybíró taglalta a zalahalápi foltvarrók kiállításának megnyitója előtt. A Jó Laci betyár nem csak műsorával szórakoztatta a vendégeket, hanem a jelöltek közül kiválasztotta az első Lesencei betyár címet kiérdemlő férfiembert a káptalantóti, de Nemesvita által delegált Horváth Ferenc személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!