Lesenceistvánd

2015.06.24. 16:24

Új út a szőlőhegyre

Lesenceistvánd - A hegyi utak elkészültével talán a borászkodáshoz is nagyobb kedvük lesz a helybelieknek.

Tóth B. Zsuzsa

Ezt Németh Iván, a Balaton-felvidéki borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke mondta az elkészült utak átadásakor Szent Iván-éj ünnepén.

- A hegy így már szilárd burkolatú utakkal jól ellátott. Sajnos azonban egyre kevesebb a szőlő itt is, ahogy a borvidéken szintén. A faluban még nincs egy olyan család amelyik a szőlőből, borból élne. Pedig jók a terület adottságai, itt valamikor olyan rizling termett, amely messze híres volt. Remélem, az út hozzájárul, hogy minél többen kedvet kapjanak a szőlészkedéshez, borászkodáshoz - mondta az elnök.

Németh Iván hegyközségi elnök (balra) és Tóth Csaba polgármester nemzetiszínű szalag átvágásával avatták fel az új utat
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tóth Csaba polgármester szerint idestova 40 éve épült először út az istvándi szőlőhegyen. - Az itt élők járművei azóta kicserélődtek, a mai modern gépjárművek számára pedig elavultak a hegyi utak. Régi óhaj volt az utak az elkészülte, 13 év után állami támogatással végre sikerült megoldani. Mostantól azokat nem mossa el az eső, fenntartásuk is olcsóbb lesz. A kápolna felé vezető út és további két szakasz szintén elkészült a beruházással - mondta a polgármester.

Gárdonyi Lajosné nemzeti színű szalagot kötött a faluzászlóra, majd az avatást követően a helyi gyerekek adtak műsort. Tüzet gyújtottak és megválasztották a főboszit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!