Lesencetomaj

2016.09.17. 10:23

Jubiláló óvoda

Lesencetomaj - Aki az oktatásba fektet, az a jövőbe fektet. Ez is ékes bizonyítéka, ahogy elődeink jól döntöttek, amikor egy oktatási intézménybe fektették be energiáikat.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a Mesevár óvoda fennállásának 50 éves évfordulóján rendezett ünnepségen Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke.

- A jelenlegi kormány sokat tesz a családok segítéséért, hazai forrásból. Ennek eredménye, hogy tavaly 54-gyel több gyerek született a megyében, mint az azt megelőző évben. Ez nagy szám annak tudatában, hogy egy évekig csökkentő tendenciát mutató statisztika. A kormány 2000-rel több óvodai férőhelyet biztosított idén, a következő évben további 800-zal nő a férőhelyek száma. Tehát 19 intézmény 2.5 milliárdos fejlesztésben részesülhet – mondta Fenyvesi Zoltán.

Az óvodások néptáncos műsora színesítette az ünnepet

Az óvoda vezetője, Wéberné Borbély Éva felidézte az eltelt ötven év állomásait. Mint mondta, az első csoport 1966-ban 19 gyermekkel és három dolgozóval indult, de 1978 óta két csoport működik az óvodában, illetve a mai, több, mint száz éve épült egykori kúriában, amely azóta sokat korszerűsödött. 2013-ban a balatonedericsi feladat ellátási hely egy csoportjával bővült az intézmény.

- Ma arra lehetünk büszkék, hogy a nevelőtestület 1999-ben maga dolgozta ki a helyi programját, hogy a gyerekek szeretnek a jól felszerelt óvodába járni, mert olyan légkört teremtettünk, ahol a szeretet és megértés az okos, következetes neveléssel párosul, biztosítva a családias légkört – mondta az óvoda vezetője, köszönve munkatársai munkáját.

Az ünnepségen köszöntötték az egykori dolgozókat, az elsők közt Gárdonyi Györgynét is
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Mészáros László polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy a múlt számtalan területén találni olyan talapzatot, amelyre lehet és érdemes építeni.

- A jövőbe nézünk, de a múltból élünk. A Lesencetomaji Mesevár Óvoda talapzata az épület, amelyben 1888-ban alapították az akkori kisded óvó intézetet és amelyet még ma is használunk. Igaz, az óvoda nem folyamatosan ebben az épületben működött. Napjainkban az óvoda szerepe a női munkaerő szükségessége és az alul szocializált gyerekek növekvő száma miatt jelentős. Óvodánkat jelenleg négy település, Balatonederics, Lesencefalu, Nemesvita és Lesencetomaj tartja fenn. Utóbbi önkormányzata sokat tett azért az elmúlt évtizedben, hogy korszerűbb legyen az épület – mondta a polgármester. Az évfordulóra kiállítást rendeztek az óvodában az elmúlt ötven év alatt készített fényképfelvételekből és egykori óvodások, Rozsos Regina, Sipos Balázs, Mészáros Anna és Kardos Eszter alkotók munkáiból. Az ünnepségen emlékplakettet, emléklapot adtak át az egykori és jelenlegi dolgozóknak, óvodásoknak és mindazoknak, akik bármilyen formában segítik az intézményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!