Üzenet Európának

2018.02.25. 11:08

Megújult a piros kereszt Lesencetomajon

Megújult formájában a régi helyén áll a piros kereszt, melyet a minap áldottak meg ünnepélyes keretek között a település határában, a 84-es számú út mellett.

Szám Dorottya

Szabó Zoltán atya áldotta meg a felújított határkeresztet Fotó: Szám Dorottya

A határkereszt a község egyik nevezetessége, melynek története zarándokutakkal és a közelében zajlott régészeti feltárásokkal forrt egybe. Utóbbi okán a helységrész nemzetközileg is ismertté vált a muzeológusok körében. Az egykor gesztenyefából faragott, vörös színűre festett kereszt mára teljesen elkorhadt, annak cseréjét évek óta szorgalmazták a lesencetomaji egyházközség hívei, mígnem magánszemélyek és egy vállalkozó adományaiból összegyűlt a megújításhoz szükséges forrás.

Az ünnepélyes megáldáson Szabó Zoltán atya és Mészáros László polgármester köszönetét fejezte ki az adako-zó híveknek, valamint Orbán Attila lakatosmesternek, aki restaurálta a kereszt korpuszát. Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott beszédében, hogy nagy jelentősége van a keresztállításnak a település életében.

Szabó Zoltán atya áldotta meg a felújított határkeresztet
Fotó: Szám Dorottya

- Jelzi, hogy a kereszténységet nemcsak a templomokban, hanem a családokban és a szívekben egyaránt ápolják. A kereszt üzeni Európának, hogy hazánk egy olyan hely, ahol kereszteket állítanak és szentelnek, nem pedig bontanak és retusálnak – mondta az alelnök. Az ünnepségen verssel és énekkel közreműködött a 392-es Lesence Cserkészcsapat két tagja, Allaga Viktória és Szélessy Patrik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!