Litér

2015.05.11. 18:18

Nyomkövetős csali - Megijedtek a kérdezőbiztosoktól a szülők

Litér, Királyszentistván - Gyerekrablás történt Litéren - ezzel hívták fel többen is a rendőrséget a minap. Nem történt ilyen, a rendőrség szerint hangulatkeltés van, a szülők féltik gyerekeiket.

Kovács Erika

A pánikot az okozta, hogy a május elsejei hosszú hévégén egy minisztériumi uniós pályázathoz véleménykutatást végeztek Királyszentistvánon. Riadalmat keltett, hogy a kérdezőbiztosok hat és tíz év közötti gyermekek szüleit keresték fel a településen. Mivel a legnagyobb közösségi oldalon gyerekrablás kapcsán, illetve eltűnt fiatalok miatt egyre több hír jelenik meg, a szülők itt is tartanak az idegenektől. A királyszentistvániak közül többen jelezték a rendőrségnek, hogy náluk ismeretlen emberek járnak, a rendőrök azonnal utánanéztek annak, hogy kik ők, és kiderült, valóban az uniós kérdőív miatt érdeklődtek. A kedélyek nem nyugodtak meg, a szülők aggodalmukról beszéltek a litéri iskolaigazgatónak is, mert idejárnak mindkét településről a gyerekek. A hétfő reggeli rendkívüli szülői tájékoztatóra Vaszari Attilát, az iskola rendőrét, helyi körzeti megbízottat is meghívta Kisantal Tibor.

- Huszonnyolc éve dolgozom a rendőrségnél, és emlékezetem szerint Veszprém megyében nem történt gyerekrablás és szervkereskedelem sem - hangsúlyozta Vaszari Attila. Kiemelte, megérti, hogy a szülők féltik gyermekeiket, ő maga is apa és nagyapa, de úgy vélte, az interneten főként riogatás, pánikkeltés történik. Ha a gyerekkel sokat beszélgetünk, például elmondjuk, hogy ne álljon szóba idegennel, ne üljön be autójába, adott esetben azonnal hívjon segélyszámot, nem lehet baj! A királyszentistváni Puskás Nikolett szerint van valóságos alapja az internetes híreknek, hiszen elég gyakran lehet hallani arról, hogy nyomtalanul tűnnek el gyerekek, ő félti övéit, és szerinte jó a közösségi oldal, mert sok segítséget is lehet ott találni, ha kell, például eltűnt gyerekeknél, állatkínzásnál. Az oldalon nagy összetartás van adott esetben - közölte.

Puskás Nikolett és kisfiai, Balázs és Bence Királyszentistvánon. Nekik is fontos az óvatosság Fotó: Kovács Erika

Ezzel ért egyet Litéren Szilágyi Julianna, akinek nagylánya van, tőle hallotta, hogy Veszprémben idegenek nyomkövetővel felszerelt plüssállattal csalogatják a lányokat, a gyereke arról is beszámolt neki, hogy a fővárosban olyan mosdóba nem célszerű bemenni, ahol szőnyeget lehet látni, mert állítólag alatta pince van és így is tűnhetnek el fiatalok. Az asszonyok szerint igaz, hogy adódnak túlzások is az interneten, de nagyon vigyázni kell a mai szülőknek, gyerekeknek, fiataloknak, és hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk, arra éppen a közösségi oldalon lehet jó példákat látni. Ezt többen megerősítették a településeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!