Litér

2016.04.17. 10:42

Fiatalon halt vértanúhalált - A 71 éve meggyilkolt Magdolnára emlékeztek Litéren

Litér - Valami nagyot tenni az Úrért, ez volt Magdi szándéka. Így nőtt fel, ez volt rövid, de teljes életének célja.

Szabó Péter Dániel

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mondta el mindezt a Litéren, a 71 éve meggyilkolt Bódi Mária Magdolna tiszteletére tartott szentmisén. Az egykori kastély, ma általános iskola udvarán, itt halt ugyanis vértanúhalált 1945 márciusában az akkor 24 éves lány, aki szüzességi fogadalmát a végsőkig megtartva ellenállt az óvóhelyre betörő, s őt meggyilkoló szovjet katonáknak.

Mártírhalálának évfordulójára Litéren minden évben ünnepséggel emlékeznek meg. A program a litéri régi temetőben, Bódi Mária Magdolna sírjánál indult, ahol a résztvevők, köztük Márfi Gyula veszprémi érsek, közösen mondta el egy imát a vértanú boldoggá avatásáért. A folytatásban közösen zarándokoltak át az iskolához, ahol koszorúkat, s virágokat helyeztek el a vértanú 2005-ben felszentelt emlékművénél.

Az ünnepség a hagyományok szerint Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért tartott szentmisével zárult, amelyet ezúttal Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök pontifikált.

Palánki Ferenc megyéspüspök hangsúlyozta: nem a kínokat ünnepeljük, hanem a szeretetet. Bódi Mária Magdolna dicsőséges, mindent odaadó tettét (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Szokás azt mondani, hogy a mai világban nem lehet jónak lenni, mert sok a bűn, a gonoszság, s rosszak az emberek. Az ország különböző szegleteiből mi mégis eljöttünk ide Litérre, hogy egy fiatal lány életét megünnepeljük. Hogy mit lehet ünnepelni egy gyalázatos halálon? Hát mit lehet ünnepelni Jézus Krisztus keresztre feszítésén? Nem a kínokat ünnepeljük, hanem a szeretetet. Bódi Mária Magdolna dicsőséges, mindent odaadó tettét, s benne a mindenkit feltétel nélkül szerető Istent. Az egykori gyilkosnak a neve sem maradt fönn, de az áldozatot ma is sokan példaképnek tekintik – mondta el az összegyűlt mintegy 100 megemlékező előtt Palánki Ferenc megyéspüspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!