Litér

2016.03.28. 16:41

Vödörrel locsolkodtak a litériek

Litér - Egy vödör hideg vízzel locsolták meg a litéri leányokat a Zöldág Néptáncegyüttes fiataljai, akik húsvéthétfőn zenekari kísérettel járták körbe a falut.

Szabó Péter Dániel

Hagyomány Litéren, hogy húsvéthétfőn már délelőtt hosszú sétára indulnak a népviseletbe öltözött táncosok. Szabó Sándor és a Zöldág Néptáncegyüttes fiataljai idén is összegyűltek a művelődési háznál, majd egy-egy vödör vízzel a kézben nekivágtak a falunak. A táncegyüttes lányai már minden háznál szép ruhába öltözve várták őket. A kötelező locsolóvers elmondása után aztán jött a feketeleves, illetve a friss víz, amelyből bőséggel kaptak a nyakukba a lányok, akik hangos hujjogatások közepette próbáltak elszökni a hideg fürdő elől. Persze nem sikerült, de így van ez minden évben.

A lelkes csapatot minden portánál piros tojással, süteményekkel, üdítővel és jófajta pálinkával várták a házigazdák. A finomságok elfogyasztása közben pedig Koncz Gergő prímás és barátai muzsikáltak.

Délután aztán a művelődési házba hívott mindenkit a Zöldág Kulturális Egyesület. A hagyományos locsolóbálban tanítós gyermek- és felnőtt-táncház, valamint batyus mulatság is várta a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!