Lóerő

2010.05.18. 09:27

Víz alatt közútjaink

Megyei körkép - Az elmúlt három napban több mint 70 útszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az országos közúthálózaton. Megyénkben több szakasz kedden még víz alatt volt.

Tremmer Tamás

A 30 ezer kilométeres országos közúthálózat 70 szakaszát öntötte el vagy mosta alá a víz az elmúlt napokban. A további esőzésekben kialakuló áradások, illetve a levonuló árhullámok további útszakaszok elöntését valószínűsítik. A jelenlegi időjárás Borsod mellett jelentős károkat okozott Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében is, tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Az átfolyó víz több útszakaszon is padkaelmosást, rézsűcsúszást, rézsűsuvadást és iszapelöntést okozott. A csapadék mellett a viharos szél is komoly károkat okozott, főleg a közúti úttartozékoknál: jelzőtáblák, jelzőberendezések és úttartozékok rongálódtak meg, emellett a kidőlt fák és letört faágak a közlekedést fizikailag is akadályozták.

Megyénkben négy útszakaszon kedden még kritikus volt a helyzet, tudtuk meg Zugor István területi referenstől, de elzárt település nincs. Zirc környékén, a Pálihálásra vezető út teljes pályaszerkezetét 50 méteres szakaszon elmosta a csapadék. Itt 30 fa kidőlése is nehezítette a helyzetet. A 8305-os országos közút Vaszar előtt 500 méteres hosszban vízben áll, járhatatlan. A Devecsert Somlóvásárhellyel összekötő 7322-es Somlóvásárhely előtt három kilométeren víz alatt van, szintén járhatatlan. A Bakonyságra bevezető 83119-es közúton ugyancsak nem lehet megközelíteni, ez is vízben áll.

Az idei nagyon csapadékos tavaszi időjárás már a mostani vízözön előtt is 122 millió forintos kárt okozott a Magyar Közútnak. A hétvégi kár biztosan több százmillió forint, de a kárfelmérést nehezíti, hogy számos útszakasz még most is víz alatt áll, illetve nehezen megközelíthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!