Lóerő

2010.06.04. 08:29

Milliárdos károk az utakon

A Magyar Közút Zrt. egyik friss felmérése szerint az elmúlt hetek áradásai által okozott közúthálózati károk elérhetik a kétmilliárd forintot is.

Glogovcsan Nikola

A közlemény szerint mintegy 140 útszakasz került hosszabb-rövidebb időre víz alá országszerte az elmúlt hetek áradásai során, a közútkezelő szakemberei mintegy ezer káresetet regisztráltak.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint az általuk üzemeltetett 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a műtárgyakban, az úttartozékokban, valamint a közút mellett található növényzetben is jelentős kár keletkezett. A felszabadult utaknál a társaság megkezdte a károk felmérését és a helyreállítást.

A legtöbb kár eddig az észak-magyarországi és a dél-dunántúli úthálózaton keletkezett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye halmozottan hátrányos helyzetben van: a mostani elöntésekig is itt regisztrálták az elemi károk zömét.

Az utóbbi hetek heves esőzései további jelentős károkat okoztak Baranya, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében is.

Számos útszakaszon várhatóan több száz méteren kell teljes burkolatcserét végezni, ami több 10 millió forintos költséget jelent esetenként.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!