Lóerő

2011.06.14. 11:52

Visszatér? Sokan próbálják elcsábítani Talmácsi Gábort

Talmácsi Gábor világbajnok motorosunk az utakon nem száguldozik. A motorversenyző a hétköznapokon kisebb köbcentire vált, a városban robogóval közlekedik. Nemrég csatlakozott a fair vezetésért kampányhoz: nem meglepő módon a két keréken közlekedők érdekeit képviseli.

Matolcsi Renáta

A nemrég harmincadik születésnapját betöltött Talma – csapat hiányában – nem tudott elindulni az idei szezon versenyein, de nincs elkeseredve. Folyamatosan edz, hogy formában maradjon, foglalkozik az utánpótlással, és egyáltalán nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egyszer még visszatér.

– Miért érezte fontosnak, hogy csatlakozzon a Fair vezető programhoz?

– A mai világban a közlekedés főszereppé vált az életünkben, egyre többen vannak az utakon. Hiszem, hogy kis odafigyeléssel csökkenthető lenne a balesetek száma, és ez nagymértékben rajtunk, sofőrökön múlik. Segítsünk egymásnak, legyünk rugalmasabbak. Én is rendszeresen autózom, de ha jó idő van, akkor a gyorsabb módját választom, hogy eljussak egyik helyről a másikra, ilyenkor robogóra pattanok.

– Ön szerint a népszerűsége hozzájárulhat egy ilyen kampány sikerességéhez?

– Több emberhez eljut a kampány üzenete, ha ismert emberek is mögé állnak. Előző évben engem választottak az év legnépszerűbb sportolójának, jelentős rajongótáborral rendelkezem, akik nyomon követik a velem történteket, úgyhogy, gondolom, igen.

– Hogy érzi magát most, hogy nincsenek versenyei, milyen érzések kavarognak önben? Csalódott?

– Nem vagyok csalódott és köszönöm a kérdést, remekül vagyok. Bevallom, nem volt könnyű megélni és feldolgozni, hogy a Jack & Jones by A. Banderas csapat végül kiszállt a MotoGP-ből, amikor már aláírt szerződésem volt velük, de ettől még nem állt meg az élet. Jelenleg is a jövőm építésén dolgozom és nagyon jó irányban haladnak a tárgyalások.

– Van-e visszaút a motorpályára, s ha igen, milyen kategóriában tudná magát elképzelni?

– A Moto2 kategória áll a szívemhez legközelebb, így ez számomra a prioritás, de érkeztek megkeresések más bajnokságokból, mint például a Superbike vb, Supersport, de a spanyol bajnokságon induló csapatok közül is sokan próbálnak elcsábítani.

– Mivel foglalatoskodik most, hogy telnek a napjai?

– Folyamatosan készülök, edzek, motorozok, és természetesen a jövőm építésén dolgozom. Mindemellett a Talmácsi-ringen folyó utánpótlás- nevelésből, oktatásból is kiveszem a részem. 

– Mivel szeretne foglalkozni a jövőben?

– Szeretnék a motorsport közelében maradni és azt a tudást és tapasztalatot, amire szert tettem, átadni a fiataloknak, segíteni őket, hogy könynyebbé tegyem számukra a kezdeti időszakot. Szerencsére sok fiatal tehetség van, akik, ha kellő mértékben kitartóak, akkor szép jövő elé néznek.

– Kell tartania a súlyát, jár például konditerembe?

– Szerencsés alkat vagyok, így annyira nem kell figyelnem arra, hogy mit mutat a mérleg. Ráadásul igyekszem a hétköznapokon is egészségesen étkezni, amit nagyon fontosnak tartok. A napi programjaim során a felkészülésemre fordítom a legtöbb időt, de azért jut időm a barátaimra és a kikapcsolódásra is, hiszen ahhoz, hogy az ember meg tudjon feszülni, szükség van ellazulásra is. 

– Lendületes sofőr vagyok, de a KRESZ szabályainak betartását nagyon fontosnak tartom. Ha száguldásra vágyom, akkor arra ott van a versenypálya, ahol kiélhetem magam. Sajnos azt tapasztalom, egyre türelmetlenebbek az emberek, emiatt gyakran figyelmetlenek is, amiből nagyon gyorsan születhet baleset. Nemcsak magunkért tartozunk felelősséggel az úton, hanem másokért is. Ezt mindig jó észben tartani – tette hozzá hazánk legjobb motorosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!