Lóerő

2011.07.14. 19:36

Látjuk majd a kamion kontúrját

Megyei körkép - Kontúrjelölésre kötelezik a nagy teherautókat, így a keresztben álló kamion is látható lesz éjjel.

Tremmer Tamás

Az Európai Unió előírása szerint ez év július közepétől Európában is kötelezővé válik a nagy kategóriájú közúti teherjárművek fényvisszavető kontúrjelölése.
Sok baleset történik ugyanis amiatt, hogy a teherautók és kamionok oldalán nincs lámpa, így éjszaka, kanyarodásukkor nem észlelhetők pontosan.

A járművek körvonalainak láthatóvá tételére vonatkozó jogszabály Magyarországon és Dániában várhatóan a türelmi idő lejárta után, 2012-ben lép hatályba, onnantól kezdve már az üzemeltetők viselik a kontúrfólia felhelyezésének költségeit és a felelősséget az esetleg bekövetkező balesetekért.

 


 
A fényvisszavető kontúrfólia alkalmazásával életek menthetők meg, és nem mellékesen a munkáltató saját flottájának épségét is védi. A fényvisszavető fólia jelentősen javítja a nehézgépjárművek észlelhetőségét, sötétben és rossz időjárási viszonyok között a teherautók akár kivilágítatlan állapotban is (például pihenőhelyek lehajtóin) 500-1000 méterről is észlelhetők, időt adva ezzel a forgalom többi résztvevőjének a megfelelő reagálásra.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!