Lóerő

2011.09.23. 18:22

Még alacsony, de emelkedik az autóeladás

Megyei körkép - Az új személygépkocsik értékesítése augusztusban végre kétszámjegyű növekedést mutat, de az igen gyenge 2010-es augusztusi referenciához képest ez még csak "kozmetikai" adat.

Tremmer Tamás

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete legfrissebb adatai szerint a 2011. augusztusi személygépjármű forgalomba helyezés, az igen gyenge 2010. augusztusi referenciához képest kétszámjegyű növekedést mutat. Az éves időarányos adatok 5,5 százalékkal haladják meg az előző évet. Az év nyolc hónapjában 30 196 személygépkocsi került forgalomba, szemben a tavalyi 28 899-cel.
 
A kishaszon járművek területén a júliusi enyhe visszaesést követően jelentős emelkedés tapasztalható. E járművek éves halmozott értékesítése (6556 darab) jelentősen meghaladja a 2010. évi időarányos forgalomba helyezéseket (5426 darab).
 
A fenti két járműkategória forgalomba helyezési darabszámai továbbra is igen alacsonyak, az emelkedő trend ellenére egyáltalán nem megnyugtatóak, a szakma továbbra is mély válságban van, amelyből a kilábalás - minden jel szerint - lassú és visszaesésekkel tarkított folyamat lesz. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületénél abban bíznak, hogy az augusztus havi növekedés után az év hátralévő részében további emelkedés várható az előző évhez és az előző hónapokhoz képest is.


 
A motorkerékpár piac csökkenése augusztusban sajnos folytatódott, az idei eladás mindössze 1555 darab, a tavalyi 1945-tel szemben. Úgy látják, ez a szegmens lábal ki legnehezebben és leglassabban a válságból. A 125 köbcentiméteres, maximum 11 kilowatt teljesítményű motorkerékpárok "B" kategóriás személyautó jogosítvánnyal való vezethetősége, valamint a robogók regisztrációs kötelezettségének bevezetése jelentősen javítani tudná a motorkerékpár piac helyzetét.
 
A nagyhaszon jármű piac talpra állása tovább folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. Örvendetesnek tartják, hogy e területen 2011 az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatja. Ez számokra lefordítva 2569-es eladást jelent, tavaly 1207 volt ez az érték.
 
Az MGE meglátása szerint az általában alacsony értékesítési összes volumen a kereskedések és javítók számára további anyagi problémákat okozhat, amely e cégek számának további csökkenését vonhatja maga után. Nem arról van tehát szó, hogy a szakma nyereségesen működik-e, hanem arról, hogy az elhúzódó értékesítési és most már javítási tevékenység visszaesését milyen formában éli túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!