Lóerő

2011.12.30. 09:58

Gépjárműadó, átírási illeték, autópálya matrica: autós változások 2012-től

November végén fogadta el az országgyűlés a 2012-es adószabályokat, melyek közül több is érinti az autótulajdonosokat. Átalakul a gépjárműadó, változik az autók átírási illetéke, és a közúti közlekedésről szóló törvény is módosul. Csokorba szedtük a legfontosabb változásokat.

zaol.hu

Gépjárműadó: több lesz a kategória

Január 1-től átalakul a gépjárműadó, amely idén még csak két kategóriát különböztetett meg: 1600 köbcenti alatt 7 ezer, afelett 15 ezer forint volt az adó. Az új rendszer már négy lépcsőben, és kilowattban méri a motor teljesítményét, és a környezetvédelmi osztály szerint is differenciál. Ez alapján egy 1600 köbcenti löktérfogatú, 80 kilowattos teljesítményű, legfeljebb 4-es környezetvédelmi besorolású kocsi adója jövőre 22 ezer forint lesz. Ellenben ha 6 és 10 közé esik a besorolás, akkor már csak 11 ezer forint az adó.

Változik az autók átírási költsége
 
Gépjármű tulajdonjogának megszerzése esetén az illeték mértékét a jármű hajtómotorjának hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye (kW), és a jármű gyártástól számított kora alapján kell meghatározni. 2012. január 1-től Magyarországon minden okmányirodában az alábbiak alapján történik a vagyonszerzési illeték kiszámítása. A 41 kW alatti teljesítményű járművek esetén: 0-3 év között 550 FtkW, 4-8 év között 450 FtkW, 8 év fölött pedig 300 FtkW illetéket kell fizetni. A 41 és 80 kW közötti teljesítményű autók esetén ez 650, 550 és 450 FtkW, a 81 és 120 kW közötti teljesítményű autók esetén pedig 750, 650 és 550 FtkW. A 120 kW-nálnagyobb teljesítményű járművekre az alábbiak szerint kell megfizetni az átiratási illetéket: 0-3 év között 850 FtkW, 4-8 év között 750 FtkW, 8 év fölött pedig 650 FtkW. Ha a hatósági nyilvántartásban a gépjármű teljesítménye lóerőben van feltüntetve, akkor a teljesítményt 1,36-tal kell osztani és kerekíteni.

A jövedéki adótörvény is módosul, mely szerint a bioetenol adója - ezer literre vetítve - 40 ezer forintról 70 ezerre emelkedik. Az adóemelést azzal magyarázták a döntéshozók, hogy minden üzemanyag a hatásfokának megfelelő mértékben, de egységes mértékkel kell, hogy adózzon.

Csak magyar hatósági jelzéssel lehet részt venni a forgalomban
    
A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása kimondja, hogy gépjármű csak magyar hatósági jelzéssel vehet részt a forgalomban, kivéve, ha külföldi vagy belföldi flottaüzemeltető a tulajdonosa, és az a regisztrációs adót a jármű után megfizette. A gépjárműflotta-üzemeltetőnek az Európai Gazdasági Térségben kell székhellyel bírnia, és az év első napján legalább 100 darab, külföldi hatósági jelzéssel ellátott személygépkocsinak kell a tulajdonában lennie. További feltétel, hogy az árbevétele 75 százalékának gépjármű bérbe- vagy lízingbe adásából kell származnia.
    
A parlament megszabta továbbá, hogy aki magyarországi lakóhellyel rendelkezik, az külföldi rendszámú járművet az eddigi 30 nap helyett legfeljebb csak egy napig használhat az országban, de a külföldi üzembentartónak ehhez is írásban hozzá kell járulnia.

Bevezették a baleseti adót
    
Az elfogadott 2012-es adócsomag részeként a parlament a baleseti adó korábbi tervezetét is elfogadta. Ezt a biztosítók fizetik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja után, a kulcsa 30 százalék. A baleseti adó a személygépjármű-tulajdonosok kötelező díját kis mértékben emeli, miközben a teherautók, buszok, vontatók díjára nagyobb mértékben hat. Személygépjárművek esetében hozzávetőlegesen hatezer forint körül alakul.

Drágulnak az autópálya matricák

Az előzetes tervek alapján január elsejével az euró/forint árfolyam változásához igazodva átlagosan 7,5 százalékkal emelkedik az autópálya e-matricák díja. A díjstruktúra legfontosabb újdonsága, hogy a személygépkocsira váltható legolcsóbb e-matrica a két hétvégét magába foglaló heti (10 napos) lesz, a 4 napos jogosultság megszűnik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a D1 kategóriában a bruttó díjtételek a következők: a heti matrica 2975, a havi 4780, az éves 42 ezert 980 forint.

Forrás: vasnepe.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!