Lóerő

2011.12.09. 06:28

Téli autózás vadveszéllyel

Az utakra tévedő vadak esetenként komoly károkat okoznak a járműben, és a közlekedők testi épségét is veszélyeztetik. A szervizekbe ilyenkor rendszeresen viszik a sérült autót. Szollár Norbert autószerelő tanácsai.

zaol.hu

- A vadkár megelőzésére ugyan nincs biztos ellenszer, de a fényszórók állapota lényegesen segítheti az időbeni észlelést. Ha itt minden rendben van, messzebb lehet látni, azaz jóval hamarabb észrevehető az úton lévő vad. Persze hozzá kell tenni, hogy ha hirtelen ugrik elő, ez nem segít.

- Vannak, akik vadriasztót használnak. Erről azt tudom mondani, hogy arányában ugyanannyi vadriasztós autó kerül szervizbe, mint amelyikekben nincs ilyen eszköz.

- Egyetlen jó, a kár mértékét csökkentő lehetőség van ma hazánban, ez pedig a sebesség helyes megválasztása. Ha lassabban haladunk a vadveszélyes részeken, már sokat teszünk a megelőzésért. A kár mértéke ugyanis arányosan nő a sebességgel. Sajnos, ha gyorsan halad az autó, akár milliós kár is keletkezhet, nem beszélve a személyi sérülésről vagy rosszabb esetben halálos balesetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!