Lóerő

2012.02.02. 20:51

Tapolca kerékpárosbarát településsé vált

Tapolca - Budapest XVII. kerülete, Gyomaendrőd, Győr, Győrújfalu és Hódmezővásárhely mellett az idén Tapolca is átvehette a Kerékpárosbarát Település címet.

Szijártó János

A Tapolcát Diszellel összekötő kerékpárút továbbra is népszerű, sokak által használt út, de a városon belül, az Ady és Sümegi utcákon is van külön sáv a biciklisek számára. Tervben van még a Dobó-lakóteleppel való összeköttetés, és ötletként felmerült egy, a Balatont elérő új szakasz kialakítása is. A diszeli út 4,7 kilométer hosszú, a városban lévő sáv három, a Dobó-lakótelep felé építendő szakasz 2,7 kilométer hosszú szakaszt jelent. Az is hozzájárult a cím megszerzéséhez, hogy a városban már több alkalommal rendeztek kerékpározást népszerűsítő programokat, amelyek közül kiemelkedik az Európai mobilitási hét néven ismert rendezvénysorozat. Összességében ezeket a tényezőket ismerték el a Győrben rendezett ünnepségen a napokban.

Ma hazánkban jellemzően egyre nagyobb támogatottságot élvez a kerékpározás. A kormány az elmúlt hónapokban több mint 25 milliárd forinttal segítette a fejlesztéseket, a jövőben pedig közel 36 milliárdot fordítanak kerékpárutak építésére és a meglévők felújítására. Nemzeti programként elsőbbséget élvez a balatoni bringakörút minőségi fejlesztése és a Budapest-Balaton kerékpárút kiépítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!