Lóerő

2012.04.06. 08:33

Csak cégek vesznek autót

Megyei körkép - A nagy forgalmat jelentő magánvásárlók továbbra is hiányoznak a piacról, csak a céges autót vásárlók tartják a lelket a márkakereskedőkben.

Tremmer Tamás

Ez év februárjában a személygépjármű-piac továbbra is emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest, bár a növekedés mértéke csökkent. Az első két hónap adatai 31,8 százalékos többletet mutatnak 2011-hez képes. A folyamat több tényező hatására alakult kedvezően, ugyanakkor egy-két hónap alapján még nem lehet egyértelműen kimutatni a legfontosabb okokat.

A DataHouse adatai alapján 2012 első két hónapjában 9196 személygépkocsit helyeztek forgalomba hazánkban, a 2011-es 6976-tal és a 2010-es 5845-tel szemben. Ez is mutatja, hogy valamelyest növekszik a piac. Míg a kishaszongépjármű kategóriában ugyancsak emelkedés tapasztalható, addig a busz, a nagyhaszon és a motorkerékpár szegmensben csökkent a forgalom az előző évhez képest.

Az első negyedévi növekedésben bizonyosan szerepet játszik, hogy a 2011 végén megrendelt autókat a kedvezőbb regisztrációs adó miatt 2012 év elején helyezték forgalomba, jelentette ki Csongrádi László. Szerinte a hazai statisztikát jócskán kozmetikázzák a külföldiek magyarországi vásárlásai is. A Fiat értékesítésének 20-30 százaléka exportra került, a saját Fiat értékesítésnek pedig majd a fele. Ezért hát hiába mutat javulást a statisztika, hallelujára semmi ok! Azt is tapasztalta, hogy a nagy értékű autók forgalma nem csökkent, az olcsóbb autóké viszont jelentősen. Ez utóbbiakat csak igen jelentős árengedmények mellett tudják értékesíteni.

Az Opelnél látni nagyobb fejlődést, a Suzukinál elmozdulás tapasztalható, a Chevrolet esetében ezekről nem beszélhetünk, nyilatkozta Marton György. Mindezzel együtt úgy érezte, némiképp megindult az autópiac. Ugyanakkor hozzátette, a piac ki van éheztetve. A cégek a válság kitörésekor leállították az autóik cseréjét, de mára annyira elkoptak a kocsik, hogy többe kerül a fenntartásuk, mint ha újat vásárolnának. Ezért a cégek megjelentek a szalonokban.

Az első negyedéves adatok azt mutatják, hogy Magyarországon az alsó közép és kis kategória képviselőiből kerül ki a cégautók többsége. Ezek az üzemeltetési költség és használati érték tekintetében is az arany középutat jelentik. Az éves összesített rangsort a Skoda Octavia vezeti, mögötte viszont volt átrendeződés, a Focus jött fel a második helyre havi és éves összesítésben is. Érdekes, a Fabia és a Fiesta is a cégautók rangsorában szerepel - harmadik, illetve negyedik helyen -, miközben korábban ilyen kisautók nem futottak be nagy karriert a cégeknél. A jellemzően magasabb beosztásokhoz tartozó, juttatás "kategóriájú" cégautók között a Ford Mondeo, Opel Insignia, VW Passat sorrend alakult ki az első negyedévben, és mindhárom bekerült a Top10-be.

Jobban indult az év, mint előtte, ami azért értékes, mert nálunk nem a tavaly megrendelt autók hozták az idei forgalmat, mondta Bedő Zoltán Skoda márkakereskedés-vezető. A nagyobb forgalmat hozó magánvevők továbbra is hiányoznak a piacról, csak a céges autót vásárlók tartják a lelket a márkakereskedőben, az autóeladás 90 százaléka nekik köszönhető. Az operatív lízing kínálta lehetőséggel, amelynek nagyon jók a kondíciói céges vásárlás esetén, előszeretettel élnek az ügyfeleik.

 

A gyenge forint a gátja a kilábalásnak

A 2012-re elfogadott adójogszabályok összességében segíthetik a gépjárműkereskedelem lassú kilábalását, amelynek a gyenge forint szabhat gátat. Sok importőr építette be áraiba a regisztrációs adó csökkentését részben vagy egészben, így - néhány kivételtől eltekintve - általában véve elmondhatjuk, hogy a személyautóárak csökkentek vagy nem emelkedtek a gyengélkedő forintárfolyam és a kétszázalékos áfaemelés ellenére sem. Örvendetes, hogy 2012 tavaszától lehetővé válik a 125 köbcentiméteres, maximum 11 kW teljesítményű robogók vezethetősége B-kategóriás jogosítvánnyal, ami fellendítheti a legális robogópiacot.

Címkék#Autópiac
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!