Lóerő

2013.04.30. 12:17

Messze az optimális számoktól

Az első negyedévben tíz százalékkal visszaesett az eladott személygépkocsik száma, annak ellenére is, hogy márciusban – a 2012-es márciusi adatokhoz képest – 6,3 százalékos növekményt regisztrált a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Tremmer Tamás

Az MGE értékelése szerint a hazai járműértékesítési volumen továbbra is olyan alacsony,hogy a havonkénti összehasonlításnak nincs túl sok értelme, mert ebből semmiféle reális következtetés vagy trend nem vonható le. A DataHouse Kft. adatai alapján 2013.márciusában 5066 személygépkocsit helyeztek forgalomba hazánkban, ami a tavaly márciusi adatokhoz képest 6,3 százalékkal több. Ugyanakkor az idei első negyedév (12559 darabbal) összességében tíz százalékkal alacsonyabb a 2012-es első negyedévinél.

A személygépjármű forgalomba helyezés 2012 évhez mért, 2013 év eleji csökkenőelmaradásának fő oka, hogy az előző év január elsején csökkent drasztikusan a regisztrációs adó, e miatt jó néhány 2011 végén megrendelt gépjármű forgalomba helyezését az ügyfelek 2012-ben kérték. Ez a hatás már pozitív irányba fordult márciusban, vagyis éves összehasonlításban világosan látszik, hogy az elmaradás mérséklődik és várhatóan az év második felére az előre jelzett kismértékű növekedés megvalósulhat, nyilatkozta Erdélyi Péter MGE elnök.

Szerencsére az év első kéthavi trend megfordult márciusban, ami némi bizakodásra ad okot az év hátralévő részére. Az értékesítésben a továbbra is 70-80 százalékos arányt képviselő céges vásárlások jelentős mennyiségi bővülése nem várható, de kismértékű növekedésre számítanak. 2013-ra a magán vásárlók lassú visszatérése mozdíthat elsősorban a piacon, amelyhez a gépjármű finanszírozás élénkülése is szükséges.

Határozott véleménye szerint a szakma szolgáltatási színvonalának megmaradásáhozlegalább havi 7000 új személyautó forgalomba helyezése szükséges és emellett a szervizek kapacitásának jobb kihasználtsága. Ettől sajnos még nagyon messze vagyunk, ami azt jelenti, hogy a márkakereskedések továbbra is igen rossz pénzügyi és gazdasági helyzetben vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!