Lóerő

2013.08.08. 09:20

Autóklíma karbantartása

Aki egy forró nyári napon, 35 Celsius fokos külső hőmérsékletnél csak egyszer megtapasztalja, hogy milyen egy 22-24 Celsius fokra temperált autóba beülni, az a legközelebbi személygépkocsi vásárlásnál nem fog lemondani erről a kényelemről.

Szabó Péter Dániel

Persze nem is kell, hiszen ma már a legtöbb gépkocsinál szériafelszereltség a minden évszakban kellemes közérzetet biztosító klímaberendezés, ami azonban olyan, az egészségre ártalmas veszélyforrásokat is hordozhat, melyeket nem szabad alábecsülni. A rendszerből ugyanis nem kívánt mikroorganizmusok kerülhetnek az utastérbe.

A meleg, nedves klíma optimális körülményeket teremt az ilyen apró élőlények elszaporodásához, de az élettelen baktériumok vagy penészgombák, valamint azok anyagcsere maradványai is veszélyt jelenthetnek az egészségre.

A nagy melegben, amikor minden autóban előtérbe kerül a klímaberendezés, veszélynek vannak kitéve a gépkocsiban utazók. A légáram a betegséget okozó anyagokat leválasztja a készülékről és a belső térbe juttatja. Ezen részecskék belégzése bizonyíthatóan olyan panaszokat okoz, mint a nyálkahártya irritáció, fáradékonyság, fejfájás, de akár hörghurutot, allergiát vagy más légúti betegségeket is előidézhet. A párologtató nélküli klímaberendezések ráadásul a levegőt rendkívül szárazzá teszik, ami a nyálkahártyát még csíramentes állapotban is erősen igénybe veszi. Különösen a gyengébb immunrendszerrel megáldott egyének, mint az idősek, gyermekek, csecsemők, de az allergiára hajlamos emberek is, elsőszámú céltáblái a baktériumoknak és penészgombáknak.

Éppen ezért az autóba szerelt klímaberendezés belső felét évente, illetve 15 ezer kilométerenként tisztítani és fertőtleníteni szükséges. Az autóklíma tisztításához érdemes szakember segítségét kérni, a művelet elvégzése alig egy órát vesz igénybe, de ha jól karbantartott a légkondicionáló berendezésünk, sok kellemetlenségnek az elejét vehetjük.

Címkék#autóklíma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!