Lóerő

2013.08.22. 11:20

Csendesek és hatékonyak a biciklis járőrök

Nehéz elhinni, de kerékpáros járőr már fogott el autóval menekülő tolvajt, sőt strandi tolvajt is lefüleltek, igaz előbbihez a szerencsén kívül az is kellett, hogy a forgalmi akadályok miatt a gyanúsított nem tudjon messzire elhajtani.

Halmos György

Erről Adamik János főtörzszászlós, a kenesei rendőrőrs parancsnok-helyettese, a fentiekben említett történetek főszereplője beszélt érdeklődésünkre. 

A főtörzszászlós egyike a Biciklivel a Balaton Biztonságáért elnevezésű program kidolgozóinak, amelynek az a lényege, hogy a közvetlen part menti területek, szakaszok, illetve a nehezebben járható szakaszok közbiztonságára kerékpáros rendőrök felügyelnek. Ha valaki esetleg arra gondolna, hogy a kerékpár és a járőrautó összehasonlításban minden területen utóbbi a nyerő, az nagyot téved.

Ugyanis a kerékpár jelentős előnye a gyorsabb reagálási idő, vagy a közvetlenebb kapcsolat például a járókelőkkel, akik meg tudják szólítani a rendőröket. A felsorolásból nem maradhat ki, hogy a zsúfolásig megtelt parkolókban nem kell hely után körözgetni, a forgalmi akadályokat is könnyedén ki lehet kerülni.


Balról jobbra: Adamik János főtörzszászlós, a kenesei rendőrőrs parancsnokhelyettese, illetve Buzsáki László főtörzszászlós (Fotó: Halmos György)


Környezetbarát és csendes – sorolja a további előnyöket a főtörzszászlós. Utóbbi azért is fontos, mert a tolvajok a gépkocsi zajára abbahagyják a bűncselekményt, tovább állnak, míg a biciklis járőr szinte észrevétlenül közelítheti meg a nyaraló kifosztásán ügyködő személyt, és tetten érheti, mint amire korábban már volt is példa.

A strandok, parkolók visszatérő ellenőrzése mellett, a rendezvények és a biciklisek, valamint a kerékpárutak ellenőrzése sem marad ki a napi legkevesebb 40-50 kilométert letekerő rendőrjárőrök figyelméből, de volt már példa 80 kilométeres távra is a szolgálati idő alatt.

A nyári időszakban a készenléti rendőrség állományával megerősített őrsön minden nap egy pár, hétvégén pedig két pár járja az illetékességi területet. A csapat tagjai önkéntes alapon jelentkeztek, egyik legfontosabb elvárás a kitartás, mert hőségben is az utcákat kell róni, igaz a vízi rendészeti formaruhájában, ami szellősebb, könnyebb. A kényszerítő eszközöket ugyanúgy hordják a kerékpáros rendőrök, vagyis ugyanúgy intézkednek, mint gépkocsizó társaik, a biciklin lévő táskában a szabálysértési feljelentéshez szükséges nyomtatványok is elférnek.

Visszatérve az autó tolvaj elfogásához, ami néhány éve történt Balatonalmádiban a főtörzszászlós elmondta, éppen a közeli utcában hajtottak, amikor rádión hallották, a tulajdonos feljelentés alapján kiadott körözést. A járművet alig néhány perccel korábban vitte el a tettes. A gyanúsított pechére pont egy szomszédos utcából hajtott ki a piac környékén, ahol a rendőrök voltak, forgalmi dugó miatt épphogy csak araszolgatni tudott, amikor utolérték a biciklisek és elfogták.


A kerékpárok normál biciklik, a rendőrségre jellemző felfestéssel. Adamik főtörzszászlós egy 1997-ben vásárolt, akkor rendszeresített kerékpárt használ. Mielőtt valaki is azt mondaná, hogy 16 év már kocsiban is sok, annak tudnia kell, hogy ezeket minden évben felülvizsgálják, szervizeik a bicikliket, jelentős összeget költenek arra, hogy biztonságosak és strapabíróak legyenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!