Lóerő

2013.08.15. 13:42

Változnak a jogosítványszerzés feltételei

Jelentősen változtak csütörtöktől a „B” kategóriás, azaz személygépkocsi vezetésére vonatkozó jogosítvány megszerzésének szabályai, az eddigi harminc kötelező óra mellett 580 kilométert is le kell vezetni a gyakorlati vizsga feltételeként – tájékoztatott a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).

Halmos György

AZ NKH elnöke a Napló érdeklődésére úgy fogalmazott: a változás leglényegesebb része, hogy a harminc órát vezetni kell, nem pedig „eltölteni”. Győri Gyula hozzátette, hogy az elmúlt időszakban sokszor tapasztalták azt, bizonyos anyagi okok miatt egyes, képzéssel foglalkozó szervezetek tagjai a vezetési órákat úgy töltötték el, hogy tíz percig vezetett a tanuló, a fennmaradó részben pedig a forgalmi helyzeteket magyarázták.

- A rendeletben lévő 580 kilométeres távolságot szakemberek javasolták, az elkövetkezendő időszak feladata lesz többek között annak eldöntése is, hogy ez elegendő, kevés, vagy sok – mondta az elnök.

Változás lesz az is, hogy nem a tanfolyam elkezdésénél kell orvosi vizsgálatra menni, hanem nyilatkozni kell az alkalmasságról. Újdonság lesz az is, hogy az elméleti tanfolyamnak is lesz érvényességi ideje, vagyis a tanulónak a tanfolyam kezdetétől (az első előadás dátumától) számított kilenc hónapon belül jelenthető le elméleti vizsgára, illetőleg ugyanezen időponttól számított tizenkét hónapon belül sikeres elméleti vizsgát is kell tennie. Utóbbi szabályozást az október 1-jét követően indított tanfolyamok esetében kell alkalmazni.

Az elméleti vizsgáztatást érinti még, hogy a hallássérültek is tehetnek szóbeli vizsgát, amelyen a közlekedési hatóság által kirendelt jelnyelvi tolmács működik közre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!