Lóerő

2013.08.01. 09:42

Veszprém megyében jóval az országos átlag felett van az új autók aránya

A magyarok 69,22 százaléka egyáltalán nem, míg további 19,49 százaléka is csak 2-3 éven belül tervez autóvásárlást.

veol.hu

A magyarok 69,22 százaléka egyáltalán nem, míg további 19,49 százaléka is csak 2-3 éven belül tervez autóvásárlást, minden tizedik itthon élő tervei között azonban szerepel egy új, vagy használt autó beszerzése a következő 12 hónapban. A hazai közlekedési kultúrát a honiak fele rossznak, illetve tragikusan rossznak tartja, vélhetően emiatt is rettegnek legtöbben attól, hogy más hibájából balesetet szenvednek, s csupán minden tizedik járművezető félti nálunk a kocsiját a tolvajoktól.

Egy felmérésében a megkérdezettek 69,22 százaléka arra a kérdésre, hogy előre láthatóan mikor fog új vagy használt gépjárművet vásárolni, azt válaszolta, hogy egyelőre nem tervezi ezt. Közel minden ötödik válaszoló, a megkérdezettek 19,49 százaléka pedig csak 2-3 éven belül tervez autóvásárlást, minden tizedik, 7699 megkérdezett szándékai között azonban szerepel az új vagy használt autó beszerzése 12 hónapon belül.

Forrás: Aegondirekt

A kutatásban megkérdezett autótulajdonosok válaszaiból megtudjuk, hogy minden második autót hitelre vásároltak tulajdonosaik. Az autójukhoz kölcsön segítségével hozzájutók aránya 49,67 százalékot tesz ki, míg a válaszadók 44,62 százalékát adják a kocsijukat készpénzzel megvásárlók, s csupán 5,7 százalék azoknak az aránya, akik egyéb forrásból vették autójukat.

A hazai autósok legnagyobb része, 63,85 százalék attól retteg, hogy más hibájából balesetet szenved. A megkérdezettek ennél csak jóval kisebb része, 9,14 százaléka fél attól, hogy ellopják az autóját, s csupán a sofőrök 7,49 százaléka tartja reális veszélynek azt, hogy ő okoz balesetet másnak.

A kutatásból kiderül az is, mi az oka annak, hogy a hazai utakon közlekedő több mint 4 millió magyar rendszámú gépjármű csupán 20 százalékára kötöttek CASCO biztosítást tulajdonosaik. Utóbbiak közel kétharmada, 64,94 százaléka nem engedheti meg magának a biztosítást, míg minden negyedik autós úgy érzi, felesleges CASCO-t kötni járművére, annak idős kora miatt.

„A 8 évnél idősebb autók közül alig minden tizedik rendelkezik csak a saját hibából bekövetkező károkra is fedezetet nyújtó biztosítással, azonban a kutatás szerint ezek tulajdonosai is áldoznának arra, hogy egyes részkárokra – például lopás, törés vagy elemi károk esetére – biztosítsák kocsijukat. Mivel az idősebb járművekre köthető biztosítással a teljes körű CASCO-hoz képest évente több tízezer forintot is spórolhatnak a tulajdonosok, az ilyen, külföldön már jól bevált konstrukciók elterjedése jelentős mértékben fékezheti az elmúlt hét évben 100 milliárd forintról 65 milliárdos szintre zsugorodó CASCO-piac díjbevétel-csökkenését” - mondja Marosvölgyi Péter.

 

 

Veszprém megyében jóval az országos átlag felett van az új autók aránya, és az ezer lakosra jutó személygépkocsik száma is (lásd a mellékelt infografikát).

A megyében első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik aránya 52,5 százalék (országos átlag: 40,59%), az ezer lakosra jutó személygépkocsik száma pedig 314,7 db (országos átlag: 292,54 db).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!