Lóerő

2013.09.05. 09:30

Spórolhat az autós

A megyében jóval az országos átlag fölött van az új autók aránya, és az ezer lakosra jutó személygépkocsik száma is lényegesen magasabb.

Szijártó János

Erről Koppányi Ágnes projektvezető tájékoztatta a Naplót.

Amint azt megtudtuk, Veszprém megyében első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik aránya 52,5 százalék (országos átlag: 40,59%), az ezer lakosra jutó személygépkocsik száma pedig 314,7 db (országos átlag: 292,54 db).

Minden 10. magyar tervez autóvásárlást a következő 12 hónapban. A tolvajoktól csak minden tizedik járművezető félti nálunk a kocsiját, a többi autóstól sokkal többen rettegnek.

Tízből kilenc öreg autón nincs CASCO, ám az idősebb járművekre köthető biztosítással évente több tízezer forintot is spórolhatnak a tulajdonosok. Minden második autót hitelre vásároltak tulajdonosaik.

Az egoMedia kutatásából kiderül az is, mi az oka annak, hogy a hazai utakon közlekedő több mint 4 millió magyar rendszámú gépjármű csupán 20 százalékára kötöttek CASCO biztosítást tulajdonosaik. Utóbbiak közel kétharmada, 64,94 százaléka nem engedheti meg magának a biztosítást, míg minden negyedik autós úgy érzi, felesleges CASCO-t kötni járművére, annak idős kora miatt.

Az online kérdőíves kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy a 8 évnél idősebb autók közül alig minden tizedik rendelkezik csak a saját hibából bekövetkező károkra is fedezetet nyújtó biztosítással, azonban a kutatás szerint ezek tulajdonosai is áldoznának arra, hogy egyes részkárokra - például lopás, törés vagy elemi károk esetére - biztosítsák kocsijukat.

Mivel az idősebb járművekre köthető biztosítással a teljes körű CASCO-hoz képest évente több tízezer forintot is spórolhatnak a tulajdonosok, az ilyen, külföldön már jól bevált konstrukciók elterjedése jelentős mértékben fékezheti az elmúlt hét évben 100 milliárd forintról 65 milliárdos szintre zsugorodó CASCO-piac díjbevétel-csökkenését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!