Lóerő

2015.07.16. 14:23

Okosan a klímával

Nagy melegben jó szolgálatot tesz a kocsiban a klímaberendezés, de okosan kell bánni vele, mert akár veszélyes is lehet.

Tremmer Tamás

A nyári nagy melegben különösen át tud melegedni egy gépjármű. Főleg, ha napon áll, pokoli hőség keletkezhet a jármű belsejében. Ezt lecsökkenteni a legdrágább klímaberendezéssel sem egyszerű. Manapság már minden járműhöz kérhető klímaberendezés, de ezek használatához nem árt egy-két jó tanácsot észben tartani.

Csongrádi László gépjármű kereskedő felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaberendezést évente át kell vizsgáltatni, a pollenszűrőt pedig ennél akár sűrűbben is. Ha nem akarjuk, hogy a klíma sokáig – és feleslegesen - dolgozzon az ideális hőmérséklet elérése érdekében, akkor beszállva a kocsiba, tekerjük le az ablakokat, szellőztessünk, hogy a huzat kivigye a forró levegőt a kasztniból.

Ha gyorsan akarunk hűvöset, a klíma hőfokát állíthatjuk alacsonyabbra, de ahogy hűl a levegő, azonnal be kell állítani az ideális hőfokot! A kocsi belső hőmérséklete ne igen múlja alul a 21-22 fokot. Ennél alacsonyabb hőmérsékletnél, még egészséges szervezet mellett is könnyen kaphatunk arcüreggyulladást.

Csongrádi László arra is figyelmeztetett, hogy 5-8 foknál hűvösebb ne legyen kocsiban, mint a külsői hőmérséklet. Ha kiszállunk egy hideg autóból, ne lepődjünk meg, ha a 30-35 fokos hőség fejbe vágja az embert, ami szédüléssel járhat. Fordítva is igaz, felhevült testtel beülni egy „jéghideg” kocsiba, azonnal sokkot kap a szervezet.

Akkor sem kell izgulni, ha csöpög a kocsiból valami, ez a klímaberendezés működésével együtt jár, ez ugyanis nem más, mint a kicsapódott pára. Megállás előtt pár perccel kapcsoljuk ki a klímát, mert a hőcserélőn kicsapódó pára jó élőhelye egyes légúti megbetegedéseket okozó gombáknak. Ezzel a kis praktikával ez is megelőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!