Lóerő

2016.07.11. 17:30

Autócsodák jártak megyénkben - A 6. Peking-Párizs Maraton útvonala először érintette hazánkat

Aston Martin, Bentley, Chevrolet, Rolls Royce, Lancia sorban egymás után haladt át megyénken hétfőn, amikor a Peking-Párizs Maraton mezőnye hozzánk is elért.

Heffler Péter

Természetesen bőven lehetett válogatni az autóritkaságok között, ugyanis százöten neveztek, az idén hatodszor kiírt túraversenyre, melynek országhatárokon átívelő, tizennégyezer kilométeres útvonala Ösküt, Szentgált, Kislődöt és Vigántpetendet is érintette.

A százöt autóból álló mezőny nagy port kavart megyénkben is  Fotó: Penovác Károly

A régi idők autózását hivatott feleleveníteni a Peking-Párizs Maraton, melyen a versenyzők útját aligha segíti légkondicionáló, masszírozó ülés, blokkolásgátló vagy tempomat, ugyanis az embert és gépet egyaránt próbára tevő autós maratonon kizárólag 1975 előtt gyártott vasakkal lehetett részt venni.

A tizennégyezer kilométeres távot pedig olyan legendák is megteszik, mint például az 1917-es LaFrance Tourer Speedster, vagy a két American LaFrance 1915-ből és 1925-ből, melyeket 14,5 literes motor hajt, de az érdeklődők láthattak Bentleyt, illetve Chevrolet Coupét is 1939-ből.

Érdeklődőből pedig nem volt hiány, ugyanis a Laroco Motorsport Egyesületnek köszönhetően hazánkba először autózó mezőnyt már hétfőn délelőtt is szép számmal fogadták Öskün. A százöt autó részvételével rendezett futamot ezt követően Szentgálon, Kislődön és Vigántpetenden lehetett még testközelből megcsodálni.

Lakatos Róbert, a Laroco Motorsport Egyesület elnöke korábban lapunknak elmondta, hogy a versenyzőknek naponta akár több mint hatszáz kilométert is meg kell tenniük, köztük olyan szakaszokon is, melyek rendre ralis futamok gyorsasági etapjaiul szolgálnak. A fő hangsúly azonban mégsem a sebességen van a Peking-Párizs Maratonon, ugyanis ebben a sportágban az előre megadott időt legjobban megközelítő páros végezhet az adott szakaszok élen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!