lassan járj...

2021.05.03. 07:00

Életeket menthetünk a kisebb sebességgel

A Lassan járj, tovább érsz közmondást mindenki ismeri. Az élet számos területére igaz szállóigét remekül tudjuk érvényesíteni az autós közlekedésben is.

Napló-információ

Forrás: pixabay

A közúti balesetek alkalmával, ha a gázolást okozó autó maximum 30 kilométer per órás sebességgel halad, az áldozat a legtöbb esetben szinte teljes mértékben felépül. Az 50 kilométer per órás sebességgel elütött áldozatok többsége azonban egész életére kiterjedő fogyatékosságot szerez. Ha tehát lassabban vezetünk, életeket menthetünk.

További előny a sokkal alacsonyabb fogyasztás. A statisztikai adatok alapján a 110 kilométeres sebességgel történő vezetés során akár 9 százalékkal több üzemanyagot fogyaszt az autó, mint ha 90-95 kilométeres sebességgel közlekednénk. Lassabb vezetés esetén jelentősen spórolhatunk az üzemanyagköltségeken.

Az alacsonyabb sebesség csökkenti a jármű kopását is. Ennek eredményeként megnövekedik a kötelező vagy sűrűbben esedékes szervizelések közötti idő. Elfelejthetjük a sűrű szervizlátogatásokat vagy az ok nélküli lerobbanásokat. Ha megfontoltan, lassabban, de egyenletes tempóval vezetünk, közlekedünk, kifejezetten nagy összegektől kímélhetjük meg a pénztárcánkat.

A nyugodt tempóban történő vezetés pszichológiailag jótékony hatással van a vezetőre. A pihentető, kiegyensúlyozott vezetési stílus sokkal kevésbé okozhat vagy válthat ki stresszt vagy stresszes szituációkat.

Nem beszélve a sebességkorlátozásokról. Amennyiben nem hajtunk gyorsan, úgy mindig be fogjuk tartani a sebességkorlátozó előírásokat, és biztosan nem kell aggódnunk a váratlanul érkező gyorshajtási értesítők és bírságok miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!