Elérkezett a csere ideje

2022.04.15. 09:00

Az évszaknak megfelelő gumiabroncs biztonságot ad

Akár húsz százalékkal hosszabb fékúttal számolhat, aki nyáron téli gumival közlekedik az aszfalton. Tavasszal célszerű mielőbb lecserélni a gépkocsikon lévő téli gumikat.

Szijártó János

Tátosi András cseréhez készülődik, centrírozza egyik ügyfele nyári abroncsát

Forrás: Szijártó János/Napló

Erről egy tapolcai gumiszerviz vezetője beszélt lapunknak. Tátosi András elmondta, sokan vannak, akik jelenleg is téli gumiabroncsot használnak. Egyesek elfoglaltság, időhiány, mások anyagi okok miatt járnak a nyári időszakban is a téli gumival, amely a meleg aszfalton lényegesen gyorsabban elkopik, tönkremegy, mint a kifejezetten nyári használatra gyártott abroncs. Hozzátette, léteznek négy évszakos gumik is, amelyek még mindig jobb megoldást jelentenek, mint a téli abroncsok nyári használata, de ezt csak azoknak javasolja, akik nem autóznak túl sokat, és nagy távolságokat sem tesznek meg. Tesztek bizonyítják, hogy nyári körülmények között könnyen életveszélyes helyzetet teremthet az autón hagyott téli gumiszett a hosszabb féktávolság miatt. 

Tátosi András a szakszerű ápolásra, tárolásra is felhívta a figyelmet. – Senkinek sem mindegy, hány évig használhat egy garnitúrát. Nemcsak a gumi barázdáinak mélysége, hanem az anyag állapota is meghatározó az élettartam szempontjából, ráadásul a minőségi, márkás szettek eleve tovább bírják, mint a „névtelenek”, de a futott kilométer és a jellemző útviszonyok is további egyedi tényezőt jelentenek minden gépjármű esetében – mondta a szakember. 

Megjegyezte, az aktuális évszakban nem használt gumik tárolása is kellő odafigyelést igényel. Ők például egy sötét, napfénymentes és száraz helyiségben tartják saját, illetve ügyfeleik gumiabroncsait. Ez is hozzájárul az élettartam növeléséhez, hiszen így óvják a melegtől, a tűző napfénytől és az UV-sugárzástól az éppen pihentetett abroncsokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!