Hamarosan indul a bringaszezon

2019.04.06. 07:00

A balesetmentes közlekedés alapja az üzembiztos kerékpár

Többnyire március végén, április elején kezdődik az igazi kerékpáros idő. Miután leporoljuk a bringánkat, lehetőség szerint nézessük át szakemberrel, mert ezzel számos bosszantó problémát megelőzhetünk – tanácsolta Valkó András, a pápai HeloVelo kerékpárbolt és -szerviz, illetve kávézó vezetője.

Polgár Bettina

Valkó András kiemelte, hogy a legtöbb kerékpárt a gyermekek részére vásárolják

Fotó: Polgár Bettina

Valkó András elmondta, egykori kerékpárversenyzőként azt tapasztalta, hogy Olaszországban, illetve a többi nagy kerékpáros nemzetnél gyakran állt a kerékpárboltok mellett kávézó vagy cukrászda – erre alapozták két évvel ezelőtt az ötletüket, hogy párjával saját üzletet nyissanak Pápa belvárosában.

– Egyre több a kerékpáros. Van, aki a biciklit választja a munkába járáshoz, mások inkább a hétvégét szeretnék aktív kikapcsolódással, bringázással kitölteni. Sokan azért ülnek nyeregbe, mert egészséges életmódra váltanak, illetve többen komoly sportként tekintenek a kerékpározásra, ezért keresnek fel minket – összegezte a vásárlói igényeket az üzlet vezetője.

Kiemelte, a legtöbb kerékpárt a gyermekeknek vásárolják. A futóbiciklit például már akár másfél éves kortól is lehet használni, de vannak, akik csak nyugdíjasként, hetven év felett döntenek úgy, hogy beruháznak egy új kerékpárra.

Megjegyezte, fontos, hogy a kezdők (és az újrakezdők) egy megfelelően beállított, személyre szabott kétkerekűvel induljanak útnak. – Ha valaki bizonytalan a kerékpár állapotát, beállítását tekintve, vagy hosszabb ideje nem használta már a kétkerekűjét, nem árt, ha behozza egy nagyjából félórás átvizsgálásra. Legtöbbször az a gond, hogy sokan nem nézik át a kerékpárt, amikor több hónap után tavasszal előveszik, hanem rögtön használni kezdik. Ilyenkor könnyen tönkremehet a gumi, ha lapos kerékkel indulunk el, és a lánc is hamarabb elkophat, ha nincs megfelelően beolajozva – hangsúlyozta a kerékpárbolt vezetője.

Valkó András kiemelte, hogy a legtöbb kerékpárt a gyermekek részére vásárolják.
Fotó: Polgár Bettina

Emellett fontos ellenőrizni, illetve szükség esetén pótolni a kerékpár kötelező tartozékait. Az a kerékpár használható közúti közlekedésben, amely rendelkezik könnyen kezelhető, megbízható kormánnyal, illetve két, egymástól függetlenül működtethető fékkel, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat. Kötelező tartozék a csengő, a fehér vagy kadmiumsárga fényt adó első lámpa, illetve a piros fényt adó hátsó lámpa, amelyek a kerékpárt hajtó személyen is elhelyezhetőek. Elengedhetetlen még az elöl elhelyezett fehér, illetve a hátul elhelyezett piros fényvisszaverő, valamint az első kerékre egy átmérő mentén legalább két küllőprizmát is fel kell szerelni. Utóbbi helyett (vagy mellett) alkalmazható fehér fényvisszaverő körgyűrű is.

Ezenkívül nem szabad megfeledkezni a láthatósági mellényről sem, melyet lakott területen kívül éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között kötelező viselnie a kerékpárosnak.

Valkó András hozzáfűzte, a kezdő kerékpárosoknak sokszor nehéz megszokni az autósok jelenlétét, ezért jobb, ha eleinte nem a legforgalmasabb utakon haladnak, hanem inkább mellékutakat választanak. – Vannak, akik félnek, ha nagyobb sebességgel elhalad mellettük egy autó, főleg, ha a jármű nem tart kellően nagy távolságot az előzésénél. Több kerékpárostól is hallottam, hogy ennek elkerülésére inkább kiviszik a Bakonyba, vagy más, kevésbé forgalmas útra bringájukat, és ott bicikliznek. Sajnos az a tapasztalat, még nem épült be teljesen a hazai autóskultúrába, hogy a kerékpárosoknak ugyanúgy joguk van használni a főutat, mint a gépkocsival közlekedőknek – mutatott rá az egykori kerékpárversenyző. Hozzáfűzte, a biztonságos közlekedéshez természetesen arra is szükség van, hogy a kerékpárosok megfelelően ismerjék és betartsák a KRESZ szabályait.

Az üzletvezető hangsúlyozta, amennyiben többórás kerékpáros túrára indulunk, vigyünk magunkkal frissítőt, lehetőleg vizet vagy izotóniás italt, illetve egy-egy müzliszelet, csoki is jól jöhet. – Hosszabb utak estén nem árt pótbelsőt, pumpát, gumileszedőt vinni, vagy esetleg imbuszkulcskészletet, amely segítségével akár az út mellett félreállva is meg tudunk húzni

egy-egy kilazult csavart – mondta.

Valkó András hozzátette, a kerékpárválasztás tekintetében is megfigyelhetők a különböző trendek, például azokat a márkákat időről időre felkapják, amikkel a profi kerékpárosok versenyeket nyernek. A ruházat, a szemüvegek és a sisakok tekintetében szintén fontos tényező a divat, de ettől függetlenül sokan a praktikumot tartják szem előtt. A kisgyermekesek például arra fordítanak nagy figyelmet, hogy biztonságos és minőségi kerékpáros gyermekülést válasszanak; ebből kifejezetten népszerű a vázra vagy a csomagtartóra szerelhető típus – árulta el a boltvezető.

Az utóbbi években a kerékpárra szerelhető, gyermekek szállítására használatos utánfutó is nagy népszerűségre tett szert. Az erre vonatkozó közlekedési szabályokról Varga Balázst, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjét kérdeztük, aki elmondta, a KRESZ jelenleg hatályos szabályai szerint a kerékpáron elhelyezett ülésben szabad személyt szállítani. Noha utánfutót is lehet a kerékpárhoz kapcsolni, az abban történő személyszállításról (egyelőre) nem rendelkezik a szabályzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!