Kalandok a dűnék között

2020.11.22. 07:00

A Fazekas Motorsport Scania versenykamionja a Dakar-ralira készül

A Fazekas Motorsport néhány napja a közösségi portálon osztotta meg a jó hírt, hogy indulhat a 2021. január 3. és 15. között megrendezendő Dakaron Scania versenykamionjával. A Szaúd-Arábia dűnéit és sivatagi útjait érintő, mintegy hatezer kilométeres kihívásra készülő Fazekas Károllyal beszélgettünk.

Molnár Sándor

A Scania az Africa Eco Race díjátadóján

Fotó: Fazekas Motorsport

– Nagyon nagy várakozással tekintünk a verseny elé, hiszen akárhogy is nézzük, ennek a sportnak ez a csúcsa. Itt indul a legtöbb versenyző, és talán itt lesz a legnagyobb kihívás is a számunkra, legalábbis így gondoljuk – kezdi a beszélgetést Fazekas Károly, hozzátéve, hogy ez a leghosszabb verseny, amin elindulnak.

Szerettek volna részt venni a Dakaron már 2020 januárjában is, de akkor nem fogadták el a nevezésüket, most viszont zöld utat kaptak.

A piros Race Truck készen áll a sivatagi show-ra, hiszen korábban már felkészítették a dűnék közötti versenyekre. A csapat januárban sikeresen teljesítette vele az Africa Eco Race versenyt, amelynek a végén kétszer is felállhattak a dobogóra. Megkapták ugyanis a kamionos kategória második helyéért járó kupát, és összesítésben az autós/kamionos mezőny harmadik helyén végeztek.

Fazekas Károly és csapata nagy várakozással tekint a verseny elé, hiszen akárhogy is nézzük, ennek a sportnak ez a csúcsa
Fotó: Fazekas Motorsport

A 16,5 literes motorral rendelkező Scanián most csak apróbb „simogatásokat” végeznek. Két hetük van még a finomításokra és a tesztelésekre, hogy inkább itthon derüljön ki, ha esetleg van valami gond az autóval, mint a verseny elején. Hajmáskéren találtak a kősivatagos részekhez hasonló terepet, így a héten ott „nyaggatják” a versenykamiont, hogy lássák, a lengéscsillapító mennyire bírja a kihívásokat. Emellett elkezdték a szervizkamiont felkészíteni, alkatrészekkel ellátni és telepakolni, december elejétől pedig már csak a fizikai felkészülés marad hátra.

– Szaúd-Arábiába megyünk, és kíváncsian várjuk, hogy ott milyen pályák lesznek. Amiket eddig láttam róla, az alapján úgy tűnik, hogy talán egy kicsit több homok lesz, ami nekünk és az autónak is kedvezőbb. A nagy motorteljesítmény a nagyon laza talajon jön ki igazán, ott jelenthet előnyt – vélekedik Fazekas Károly a legendás verseny kapcsán, amelyre nyolcfős csapattal készülnek.

A januári sivatagi futam óta – mivel a vírushelyzet miatt több verseny elmaradt – a kamion sokat állt a garázsban. A novemberi teszteléseket követően a Scaniának december harmadikára kell majd megérkeznie Marseille-be, ahol a szervezők hajóra rakják a többi autóval együtt, és elszállítják a szaúdi Dzsiddába, ahol december 28–29-én vehetik át járműveiket a versenyzők.

A Scania az Africa Eco Race díjátadóján
Fotó: Fazekas Motorsport

A Fazekas Motorsport csapatának tagjai csak három napnál nem régebbi negatív teszteredménnyel szállhatnak repülőre december végén. A Dakar helyszínén, a különböző technikai átvételeket követően újra letesztelik majd őket a többi résztvevővel együtt, mielőtt elrajtolnának. A tábort pedig elzárják a külvilágtól, hogy megakadályozzák a vírus bekerülését az egész világon népszerű terepraliversenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!