Hogy élmény legyen a nyaralás

2019.05.19. 07:00

Csak ellenőrzött, jó műszaki állapotú autóval induljunk el a családi vakációra

A nyugalmunk mellett a biztonságunkat is garantálja, ha szakemberrel is átnézetjük autónkat nyaralás előtt, ezt javasolta Jurasits Zoltán, a Magyar Autóklub régióigazgatója. Mint mondta, veszprémi szervizükbe is folyamatosan érkeznek az ügyfelek a járműveik átvizsgálására.

Kovács Erika

Bajai László külön kiemelte a lengőkarok és a fékrendszer átvizsgálásának fontosságát Fotó: archív

– Nagyon fontos, hogy mielőtt hosszú útra indulunk, előtte átvizsgáltassuk a járművet, hogy a nyaralás, pihenés ne a szerviz, illetve szakember keresgélésével teljen, érvelt Jurasits Zoltán. A régiós igazgató javasolta, célszerű szakemberrel ellenőriztetni autónkat, hogy valóban minden tökéletesen működjön, ez a nyugalmat és a biztonságot egyaránt szolgálja, különös tekintettel a hosszú utakra.

Ilyenkor a szervizekben, autójavító műhelyekben többlépcsős átvizsgálást végeznek a járműveken. Mindenekelőtt a világító- és jelzőberendezéseket vizsgálják át, tökéletes működésük a biztonságos közlekedés alapfeltétele. Majd az utastérben ellenőrzik az elektromos berendezéseket, ilyen az ablakemelő, ablakmosó, fűtés-, hűtő- és levegőbefúvó rendszer, a klímarendszer. Utóbbi ellenőrzése a hatékony, megfelelő működésre is kiterjed, hogy a kívánt hőmérsékleteket tudjuk elérni. A hibás, nem megfelelően működő klí­marendszer nem biztosítja a hűvös levegőt, és így több üzemanyag is fogy. Érdemes elvégeztetni az utastér és klímarendszer fertőtlenítését, az utastéri levegőszűrő, pollenszűrő vizsgálatát, esetleges cseréjét.

Alapvető feladat a motortér ellenőrzése, ahol az akkumulátor, a villamos csatlakozók állapotát nézik át, és az ékszíjakat, olajszivárgásokat, a­melyek kezdődő meghibásodásokra utalhatnak. Mindezt járó motornál végzik, így a szakemberek észlelik a nem megfelelő motorhangokat is, és ezzel még időben ki tudják szűrni a hibás alkatrészeket, amivel nagyobb és költséges hibákat lehet megelőzni. Fontos, hogy rendben legyen a hűtőfolyadék és az ablakmosó töltöttsége, illetve az autó elején levő hűtő bordázatának jó átjárhatósága, amit tisztítással lehet elérni. A megfelelő hőcserére nagy szükség van a motor túlmelegedésének és a hűtővíz felforrásának elkerülése miatt.

Meg kell nézni a motorolaj és a fékfolyadék állapotát, a szervóolajok feltöltöttségét is. Nagyon fontos a fékfolyadék állapotának, víztartalmának el­lenőrzése, ugyanis a fékfolyadék higroszkopikus, ami azt jelenti, hogy vízmegkötő hatású, és a víz hatására alacsonyabbá válik a forráspontja, illetve melegedésekor a víz elpárolog, és a rendszer levegős lesz, ezzel a fékrendszerünk hatékonysága jelentősen csökken.

A szakemberek megemelés után az autó alsó részét is átvizsgálják. Átnézik a kipufogórendszert, lengéscsillapítókat, fékcsöveket, fékeket, gumiharangokat, gömbfejeket, kerékcsapágyat. Ellenőrzik a gumiabroncsokat, a kopottságot, a levegő nyomását, a pótkereket. Végül műszeres méréseket végeznek a járművön, ahol a vezérlőegységek diagnosztikája történik hibakódolvasással, -törléssel, valamint a lengéscsillapító és a fék mérésére, illetve fényszóróállításra is sor kerül. A futómű ellenőrzése is nagyon fontos, mert hibás beállítás esetén a nyaralás alatt félre- vagy elkophat a gumiabroncs, ami cseréhez is vezethet.

Bajai László külön kiemelte a lengőkarok és a fékrendszer átvizsgálásának fontosságát Fotó: archív

A régióigazgató azt is tanácsolta, hosszú úton a vezetési stílusra is érdemes odafigyelni. Hosszú út után turbós autót nem szabad azonnal leállítani, mert túlhevülhet a kenőolaj, megég az olaj, és ez turbómeghibásodáshoz vezethet. Nagyon fontos az is, hogy klímás autónál indulás előtt szellőztessük át az utasteret, hogy ne a motor energiájával hűtsük le azt. A klímarendszert az átszellőztetés után érdemes csak bekapcsolni. Két-három perccel a megállás előtt kapcsoljuk le a klímát, ekkor a befúvott levegő leszárítja az utastérben levő nedves alkatrészeket, és így nem rakódhatnak le a gombák, baktériumok. Ha nem a saját autóval utazunk külföldre, fontos a többnyelvű meghatalmazás, mely ellenőrzésnél igazolja a jogos használatot, ilyen dokumentumot a Magyar Autóklub pontjain lehet beszerezni. Mindemellett gondoljunk a zöldkártyára, megfelelő biztosításokra és autópálya-matricákra is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!