Lóerő

2011.06.17. 10:10

eCall: Az utasok védelméért

Veszprém - Évente akár huszonöt embert menthet meg az eCall vészhívó-rendszer hazai bevezetése.

Munkatársainktól

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár Magyarország nevében ugyanis a napokban írta alá az európai egységes vészhívó-rendszer létrehozásáról szóló eCall egyetértési megállapodást Lyonban. A közös célok megvalósítását vállaló országok, gépjárműgyártók, telekommunikációs szolgáltatók, biztosítótársaságok és más szereplők 2004 óta csatlakozhatnak az együttműködéshez. A helyettes államtitkár közleményében megerősítette, hogy a szakminisztérium vezetése elkötelezett az intelligens közlekedési rendszerek területén megkezdett átfogó európai munka folytatásában.

 



A járműben elhelyezett eCall rendszer az utasok által kezdeményezett vagy a beépített érzékelők aktiválásával automatikusan történő vészhívást tesz lehetővé. A fedélzeti egység közvetlen hangösszeköttetést létesít az ügyfélszolgálati központtal. Ezzel egy időben elküldi az esettel kapcsolatos, minimálisan előírt adatokat, az időpontot, a helyszínt, a gépjármű azonosítóját, a hívást fogadó számára. A rendszerrel kapcsolatos elemzések szerint mintegy 2-2,5 százalékkal csökkenthető a közlekedési balesetekben elhunytak száma, ami hazánkban évente mintegy 20-25 élet megmentését jelenti.

A mentési idő a rendszernek köszönhetően 10-15 perccel rövidülhet. Fontos információ, hogy az eCall kompatibilis a 112-es egységes európai segélyhívó szolgáltatásaival. Egyébként a következő évtizedekre szóló uniós közlekedéspolitikai törekvések kiemelt célja, hogy 2050-re Európa közel kerüljön a halálos áldozatoktól mentes közúti közlekedéshez.

Veszprém megyében tavaly harminchárom halálos közlekedési baleset történt, negyvenegy áldozattal, tudtuk meg Frankó Mariannától. Azt is elmondta, hogy az idei statisztikai adatok  eddig:  tíz baleset tizenegy áldozat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!