Lóerő

2014.06.19. 13:00

Mit érdemes ellenőrizni egy kerékpáron?

A nyári idő egyre több kerékpárost csal az utakra, aki megteheti, biciklit használ. Már nemcsak a túrázók, de a lakóhelyen belül mozgók közül is sokan előnyben részesítik ezt a közlekedési formát.

Szijártó János

Közlekedési formának olcsó, ráadásul egészséges a kerékpározás, de a körültekintő használat, az óvatosság itt is elengedhetetlen, mint bármely más jármű esetében. Több lényeges szempontot is figyelembe kell vennünk a biztonság érdekében.

Egy kerékpárszerviz vezetője, Zentai Lajos szerint fokozottan ügyelni kell a gumikban lévő nyomásra, érdemes azt akár hetente, de legalább kéthetente ellenőrizni. Nem ritka látvány, hogy a biciklit a tűző napon hagyja a tulajdonosa. Pedig ilyenkor nagyon felforrósodhat a gumi, megnő a nyomás, ami előrevetíti egy esetleges durrdefekt lehetőségét. Eléggé veszélyes dolog, érdemes erre odafigyelni. Javaslom, ne legyen túlzottan kemény a gumi, és ha leparkolunk, igyekezzünk árnyékosabb helyet keresni - mondta Zentai Lajos.

Zentai Lajos szerint a biztonság érdekében egy évben legalább egyszer javasolt az általános átvizsgálás a kerékpár esetében (Fotó: Szijártó János)

Hozzátette, hogy a fékek csakugyan döntő fontosságú eszközök.

- Nem nagy dolog gyorsan tekerni, azt bárki tud. A biztonságos megállás, az az igazán fontos. Ehhez pedig jól működő fékekre van szükség. A kerékpáron két, egymástól függetlenül működő féknek kell lennie. Ez a testi épségünket, biztonságunkat szolgálja, nem szabad félvállról venni. Ha az egyik már nem fog rendesen, azonnal javítani kell, nem szabad elodázni. A gyermekülések kapcsán szintén lényeges, hogy azt lehetőleg az alacsonyabb felépítésű biciklikre helyezzük, mint amilyenek a női kerékpárok általában.

A pedálok legyenek stabilak, de arra is ügyeljünk, hogy ne a legdurvább felületű pedált szereljük fel, mert az gyorsan tönkre teszi a cipőnk talpát sorolta a szerviztulajdonos.

Azt is megtudtuk, hogy a kerekeken kötelező a sárga fényvisszaverő küllőprizma, illetve a foszforeszkáló csíkkal ellátott gumikat is elfogadják. Több más mellett kell a fehér színű első lámpa, a piros színű hátsó lámpa és a csengő. Ezek bármennyire is apróságnak tűnnek, adott esetben nagyon sok múlhat rajtuk, illetve a hiányukon.

A látni és látszani elv érvényesüljön!

Éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között elöl fehér, hátul piros, folyamatos vagy villogó fényjelzést kell használni. Ez lehet a járművön és a hajtó személyen is. Lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselni éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között. Sajnos még mindig sokan figyelmen kívül hagyják azt a szabályt, hogy kerékpárral lakott területen kívül tilos főútvonalon balra kanyarodni, az úttest jobb széléről pedig át kell tolni a kerékpárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!