Irány a sivatag

2018.01.13. 10:00

Ha január, akkor Dakar-rali

A Dakar-rali egy évente megrendezett, sivatagi terepraliverseny. Először Párizs és Dakar között rendezték meg 1978-ban. Alapítója a francia Thierry Sabine volt, aki haláláig főszervezőként is tevékenykedett.

Molnár Sándor

Szalay Balázsnak ez már a13. Dakarja Fotó: dakar.hu

A Dakar-rali az elmúlt évtizedekben életünk részévé vált. A média élénk érdeklődésének köszönhetően egyre több információt kapunk az év eleji sivatagi versenyekről, az ott induló különleges pilótákról, motorokról, autókról és ka-mionokról. Viszont a verseny eredetét talán már jóval kevesebben ismerik.

A történet egy milliárdos fiatallal, Thierry Sabine-nel kezdődött, aki 1977-ben indult az Abidjan–Nizza közti raliversenyen, és eltévedt a Líbiai-sivatagban. A kaland majdnem az életébe került, de végül szerencsésen hazatérhetett Franciaországba. Elhatározta, hogy a különleges élményt, azt, hogy a sivatag nehéz, ugyanakkor élvezetes terep a versenyzésre, másokkal is megosztja.

Szalay Balázsnak ez már a13. Dakarja Fotó: dakar.hu

Az először 1978-ban elindított túra útvonala a franciaországi Párizs és a szenegáli Dakar között vezetett. Az első évben 74 pilóta tudta teljesíteni a tízezer kilométeres kihívást a különleges körülmények között. Azóta az útvonal politikai és más tényezők miatt többször is változott. A folyamatos terrorfenyegetések miatt 2009-től a verseny átkerült Dél-Amerikába, de a Dakar-rali nevet a hagyományok miatt megtartották.

A versenyzők kezdetben csak saját szórakoztatásukra indultak, de néhány év után megjelentek a rangos gyári csapatok is.

A Dakar-ralin négy kategóriában versenyeznek a résztvevők. Először csak autókkal és motorokkal lehetett elindulni. A második ralin már a kamion kategóriát is felvették a versenybe, és 2009-től csatlakoztak a quadosok is a mezőnyhöz.

A népszerű versenyt 1986-ban szörnyű tragédia árnyékolta be. A híres alapító, Thierry Sabine négy társával együtt helikopterrel homokviharba került, és a földnek csapódva szörnyethalt. Az évek során a Dakar-rali már több emberéletet követelt, de a tragédiák ellenére továbbra is óriási érdeklődés kíséri.

2018-ban már a 40. alkalommal rajtolhattak el a versenyzők, és idén is szurkol-hatunk magyar résztvevőknek. Az autósok között ott van a Szalay Balázs–Bunkoczi László páros az Opel Crossland X-szel, míg a motorosoknál Horváth Lajos (KTM) és Dési János (KTM) vágott bele a nagy kalandba.

Az idei verseny január 6-a és 20-a között zajlik. A 9000 kilométeres táv útvonala a perui Limából indult, és Bolívián át az argentínai Córdobában zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!