Lóerő

2014.01.23. 11:42

Heti tipp a téli abroncsokról

A téli időszakban gyakran esik szó az évszaknak megfelelő téli abroncsok felszerelésének fontosságáról, ám azok megfelelő állapotáról már ritkábban hallhat az autós.

Napló

A hólánc segíthet a legalább tíz centiméter vastagságú, összefüggő hóréteg esetében, ugyanis ez az a mélység, amelyben már a lánc képes elsüllyedni. Vékonyabb rétegnél (ez adott esetben persze nem csak hó, de sár is lehet) már károsítja a gumit az arra ható erős nyomás. A lánccal ellentétben a téli gumi viszont a hideg időszakban mindig használatban van, így nagyobb figyelmet igényel.

Adamovics László rendőr századost, a veszprém rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjét a vonatkozó szabályokról kérdeztük. Amint azt megtudtuk, a megfelelő profilmélység nem csak a gumiabroncsok tapadása, hanem az autó irányíthatósága szempontjából is kulcsfontosságú. A KRESZ minimum 1,6 milliméteres mintázati mélységet ír elő, viszont a közlekedésbiztonsági szakértők nyári gumiabroncsok esetében legalább 3, téli abroncsoknál pedig legkevesebb 4 milliméteres mintázati mélységet tartanak megfelelőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!