Lóerő

2011.10.20. 11:22

Ideje váltani téli gumira

Tapolca - Már sokan lecserélték a nyári gumikat a szervizekben, bár az igazi dömping mindig akkor kezdődik, amikor leesik az első hó.

Szijártó János

Az egyik tapolcai gumiszerviz vezetője, Zoltai Sándor szerint is a havazás jelenti az autósok többsége számára a tél kezdetét, pedig érdemes azért időben felkészülni a váltásra. Ezzel nemcsak a várakozás rövidül meg, hanem biztonságos közlekedés szempontjából is lényeges az időjárási és útviszonyoknak megfelelő gumi. Ami adott esetben, életet menthet. Ezzel együtt Zoltai Sándor és kollégái azt tapasztalták az idei őszön, hogy a korábbi évekhez képest, most jóval többen jelentkeztek be hozzájuk a csere miatt.

- Akik új gumikat vásárolnak alapvetően a középkategóriás márkákat keresik, és választják ki. Ezek 10-13, nagyobb gépkocsiknál 20 ezer forint körüli összeget jelentenek darabonként. Azaz, nem kis kiadás egy új szett beszerzése. Szemmel látható az is, hogy drága üzemanyagok miatt lényegesen kevesebbet futnak az autók, így a gumik élettartama is hosszabb. A kevesebb kilométer ráadásul már a cégeknél is megfigyelhető. Persze attól még, hogy valaki kevesebbet megy, még nem hagyhatja figyelmen kívül a biztonságot - tette hozzá a szerviz vezetője.

A szakember szerint téves az a felfogás, hogy "nem szabad túl korán feltenni a téli gumikat, mert elkopik", hiszen azért az októberi váltás idején már jócskán lehetnek talajmenti fagyok és fokozott a csúszásveszély. A téli gumi élettartamát pedig egyáltalán nem befolyásolja az, ha nem november végén, hanem október elején kerül fel a járműre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!