Lóerő

2012.08.02. 19:31

Idősebb kocsik és a szerviz

Megyei körkép - Egy felmérés szerint egyre idősebb autókkal közlekedünk. A magyar autók átlagos életkora ma már 12 év körüli, ezért felértékelődik a fejlett technológiát és a képzett szakembereket alkalmazó autószervizek szerepe.

Tremmer Tamás

A Robert Bosch Kft. megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet immár harmadik alkalommal készített országos, reprezentatív felmérést a magyar lakosság autóhasználati és javíttatási szokásairól, a szervizek ismertségéről és választás okairól. A kutatás során összesen 2400 embert kérdeztek meg, először 2008 elején, majd 2010-ben, és a felmérést 2012 januárjában és februárjában újra megismételték. Az elemzésből kiderült, az elmúlt két évben is tovább erősödött az a tendencia, miszerint egyre kevesebben cserélték újabbra gépkocsijukat. A gazdasági válság kirobbanásának évében, 2008-ban még az autók közel egyharmada ötévesnél fiatalabb volt, most már csak a kocsik alig több mint egytizede az. Az autók átlagos életkora 2008 óta az összes társadalmi csoportban emelkedett, a legjobban a legalacsonyabb jövedelműek körében. Így 2012-ben a kocsik átlagéletkora 12 év. Az átlagosnál fiatalabb autói vannak ugyanakkor a 30-as, 40-es éveikben járóknak, a diplomásoknak, a fővárosiaknak, a legmagasabb jövedelműeknek, tehát azoknak, akik aktív keresők és még viszonylag fiatalok, de már nem pályakezdők.

A Medián idei kutatásának adataiból az látszik, hogy az autósok döntő többsége, azaz 88 százalékuk ugyanabba a műhelybe hordja gépkocsiját, mint korábban. Ez az arány 2010 óta nem változott. A szervizükhöz hűséges autósok közül minden második minimum öt éve jár ugyanoda. A gépjárművek folyamatosan növekvő átlagéletkora miatt ugyanakkor érdemes az egyre öregebb kocsikat olyan autójavító műhelyekbe vinni, ahol követik a technológiai fejlődést, minőségi auditokat tartanak, és folyamatosan képzik a szakembereket.

Címkék#szerviz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!