Lóerő

2014.02.13. 10:55

Idősebbek a téli gumiabrocsok

Zömében téli, de jellemzően öt évnél idősebb abroncsokat használnak a hazai gépkocsitulajdonosok.

Szijártó János

Erről egy nemrégiben készült felmérés alapján értesülhetett a nagyközönség, mint ahogy arról is, hogy a gumikon mért átlagos profilmélység tekintetében viszont javultunk az előző évhez képest. Itt ugyanis három százalékkal kedvezőbb képet mutattak a begyűjtött adatok, a korábbihoz képest. A nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu az idei téli szezonban is elvégezte a hazai autósok téligumihasználatára vonatkozó közös vizsgálatát. Az eredmények azt mutatják, hogy tovább javult a téli gumit használó autósok aránya, a többség ráadásul valamelyik prémium márkás abroncsot használja, ugyanakkor jellemzően öt évnél idősebb téli gumin fut a hazai személyautóállomány.

A négy Budapest környéki bevásárlóközpont parkolójában, véletlenszerűen kiválasztott százkilenc autót érintő felmérés adatai összességében némileg kedvezőbbek, mint előző szezonban folytatott vizsgálat eredményei. A szakemberek ezúttal az autóknak mindössze kilenc százalékán találtak nyári abroncsot (ez 2 százalékpontos javulás), a személyautók kétharmada prémium kategóriás téli gumikon fut (12 százalékpontos javulás), és az átlagos profilmélység (5,06 mm) is három százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. Mindössze a vizsgált autók tizenkettő százalékánál mértek a szakemberek a téli abroncsok esetén előírt 4 milliméteresnél kisebb profilmélységet.

Negatív fejlemény ugyanakkor, hogy a gumik többségének életkora ezúttal is meghaladta az öt évet: már tavaly is több, mint fele volt az öreg gumik aránya, ami az idén ötvennégy százalékra emelkedett - hívja fel a figyelmet a tendenciával járó veszélyekre Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. - Mindez azért nyugtalanító fejlemény, mert a téli gumik, különösen a nem szakszerűen tárolt abroncsok, idővel jelentősen veszíthetnek a tapadási képességeikből.

A felmérés Budapest vonzáskörzetében készült, télen is aktívan használt autók körében. A teljes országra vonatkozóan vélhetőleg a fentieknél kedvezőtlenebb eredményekkel zárulna egy kiterjesztett vizsgálat, főleg ha az a télen félretett, végig garázsban tartott autókra is kiterjedne, bár kétségtelenül, ez utóbbiak lényegesen kisebb eséllyel jelennek meg a téli utakon.

Címkék#téli gumi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!