napló-kupa

2017.09.24. 10:30

Szlalomverseny, ahol a lóhere nem hozott szerencsét

Szeptember 17-én rendezték meg a Napló Kupa Szlalomverseny őszi fordulóját, amellyel a szervezők és a versenyzők Stigelmaier József emlékének adóztak, aki 30 évig tevékenykedett sportbíróként az autósportban.

Molnár Sándor

A szombat éjszakai eső elriasztott ugyan néhány nevezőt, de így is 65-en álltak rajthoz. Szalmásy András főszervező elmondta, hogy ez a létszám bőven elég ahhoz, hogy a programot megtartsák. A borús idő ellenére a hangulat nagyon jó, és mindenki várja a felvonulást, amelynek során végigjárják azokat a helyeket, ahol Stigi bácsi dolgozott. A rendezvényre az egykori sportbíró néhány barátja hozott ki veterán autókat és kiállították Osváth Péter Mitsubishi Lancer Evo 9-ét is.

– Idén eddig három verseny volt és eddig nagyon pozitívak a visszajelzések. A mai nap extrémre sikerült az időjárás miatt. Itt vagyunk a Bakony szívében és az eső megtréfált több embert is. A lóhere kivételével a pálya többi részéről azt mondják a versenyzők, hogy élhető, autózható, jól működik minden. Szerintem az eső miatt az fog dönteni, hogy ki a bátrabb és ki érzi jobban az autóját. Kijön majd az a vezetési tudás, amit egy száraz pályán nem mindig tudnak annyira megmutatni – vélekedik Cser-Palkovics Cirill a verseny szpíkere. Szerinte kell ez a verseny a fiataloknak, mert a vezetési rutin megszerzéséhez alap az, hogy eljönnek szlalomozni és kerülgetik a bójákat. Az indulók közül sokan a szemük láttára nőttek fel az elmúlt években és már nagyon ügyesen mennek a pályán.

A küzdelem négy gyorsasági szakaszból állt, és a legnagyobb kihívást az úgynevezett „lóhere” jelentette az indulóknak.

 

– Szerintem a mindenkori szlalomok legnehezebb eleme ez a négy bójából álló akadály. A bóják egytől négyig számozva vannak, és adott sorrendben kell megkerülni őket. Mind a négyet úgy, hogy van benne két 360 fokos és két 270 fokos kerülő. Ez nagyon sok versenyzőnek és sok autónak feladja a leckét. A mezőnynek az 50, sőt inkább a 60 százaléka nem bírja a lóherét – osztja meg tapasztalatait a Napló Szlalom rendszeres résztvevője Köpci Péter. Lányok is indultak a versenyen.

A füredi Jantó Dorinának nagyon tetszett a pálya, bár, mint meséli az elején, a lóherénél nagyon letapad a gumi, úgyhogy azt nem sikerült megcsinálnia, a többi része nagyon tempós volt. Dorina három éve versenyez az 1,8-as Fiat Puntóval, amely be van csövezve és ki van könnyítve. A rózsaszínű felnikről kiderül, hogy édesapja festette le őket, és van kék, meg aranyszínű is, mert így könnyebb megkülönböztetni, hogy melyiken milyen gumi van. Megtudom azt is, hogy a fiúk már megszokták, hogy ő is indul a szlalomversenyen, sőt a női kategóriát meg is nyerte.

A III. Napló Kupa Szlalomverseny győztesei: A1 kategória:1. hely: Takács Péter, A2 kategória: 1. hely: Szollár Norbert, A3 kategória:1. hely: Dobos Tibor, H1. kategória: 1. hely :Osváth Balázs, H2. kategória: 1. hely: Söjtöri András, Junior kategória: 1. hely: Temesvári Martin, N1 kategória: 1. hely: Nagy György, N2 kategória: 1. hely: Németh Imre, N3 kategória: 1. hely: Bárány

Balázs, Női kategória: 1. hely: Jantó Dorina, Proto kategória: 1. hely: Kloó László. Az Abszolút versenyt Dobos Tibor nyerte, a második helyen Söjtöri András végzett, míg a harmadik helyet Jantó Attila szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!